Niels Poerwoatmodjo Niels Poerwoatmodjo Niels Poerwoatmodjo
4 min. leestijd
Columns

Bitcoin Bulletin: Bitcoin kopen, is dit het goede moment?

bitcoin_bulletin_bitcoin_kopen_is_dit_het_goede_moment

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Stel dat je de keuze krijgt om je salaris te ontvangen in een munt die door één machthebber onbeperkt kan worden bijgedrukt of in een munt die door niemand kan worden bijgedrukt. Welke zou je dan kiezen? Veel spannender dan dit hoef je het niet te maken om aan mensen uit te leggen waarom bitcoin waardevol is. Bitcoin is bedacht vanuit het geloof dat niemand de macht over de geldpers zou moeten hebben. Bitcoin is bedacht om een einde te maken aan geldprinterij en de oneerlijke verdeling van rijkdom die daardoor is ontstaan. Het huidige financiële systeem stond er al jaren niet goed voor, maar de coronacrisis heeft daar nog een schepje bovenop gedaan.

Koersdaling meest waarschijnlijke volgende stap voor bitcoin
Koersdaling meest waarschijnlijke volgende stap voor bitcoin

De crisis is begonnen

Centrale banken over de hele wereld moeten alle zeilen bijzetten in de hoop de economie nog enigszins overeind te houden. Er worden biljoenen geprint en in de economie gepompt om de boel te redden. Langzaam maar zeker komen er ook cijfers naar buiten die bevestigen dat er serieus stront aan de knikker is. Eerder dit jaar kregen we al te horen dat er in de Verenigde Staten 30 miljoen werklozen zijn bijgekomen. Dat werd door sommigen nog goedgepraat als een tijdelijke situatie, maar gisteren kwam er een nog hardere tik. Gisteren werd bekendgemaakt dat de Amerikaanse economie met 32,9% is gekrompen in de het tweede kwartaal van 2020. Dat is de ergste krimp sinds de Grote Depressie van de jaren ’30 van de vorige eeuw. Het is niet overdreven om te zeggen dat de volgende economische crisis nu echt is begonnen.

Afbeelding 1: het jaarlijks bruto binnenlands product van Amerika

Waarom dan juist nu bitcoin?

In tijden van oorlog en crisis grijpt men historisch gezien terug op zekerheden. Het ziet ernaar uit dat centrale banken nog wel even doorgaan met het printen van geld. De gevolgen daarvan zijn heel simpel. Iedere extra euro die in omloop wordt gebracht maakt de reeds bestaande euro’s minder waard. Alle euro’s die de Europese Centrale Bank (ECB) uit het niets creëert en in de economie pompt zorgen ervoor dat de waarde van jouw spaargeld afneemt.

Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te bedenken wat dit voor gevolgen heeft. De onderstaande grafiek geeft bijvoorbeeld weer in hoeverre de euro in waarde is gedaald ten opzichte van goud. Goud en bitcoin zijn allebei van nature schaars (of zeldzaam) en kunnen door niemand worden bijgedrukt. Bitcoin is in tijden van crisis een perfecte veilige haven. Persoonlijk spaar ik bijvoorbeeld alleen nog in bitcoin en goud. De euro is voor mij alleen een betaalmiddel waarvan ik zo min mogelijk op de rekening probeer te houden. Als je namelijk één ding zeker weet is het dat de koopkracht van de euro en alle andere fiatmunten gaat afnemen. Met andere woorden, je kunt een euro beter vandaag dan morgen uitgeven.

bitcoin_kopen_is_dit_het_goede_moment_om_bitcoin_te_kopen_afbeelding1_waarde_goudAfbeelding 2: de waarde van de euro ten opzichte van goud

Bitcoin die zich kranig houdt in economisch woelige tijden: hoe kan dat toch?
Bitcoin die zich kranig houdt in economisch woelige tijden: hoe kan dat toch?

De euro om te betalen en bitcoin om te sparen

Bitcoin is in die zin het perfecte alternatief voor de euro als het op sparen aankomt. Niemand kan zomaar nieuwe bitcoin bijdrukken en je weet zeker dat er maximaal 21 miljoen in omloop kopen, waarvan er naar schatting ook nog eens 3 miljoen verloren zijn gegaan. Dat neemt niet weg dat bitcoin ook nadelen heeft. Het werkt niet zo goed om met bitcoin te betalen. Mijn huur, boodschappen en andere dagelijkse uitgaven betaal ik daarom ook gewoon met de euro. De euro als betaalmiddel en bitcoin als spaarmiddel. Dat is voor mij, zeker in tijden van onzekerheid, een gouden combinatie. Het toffe is dat het kopen van bitcoin steeds makkelijker en toegankelijker wordt voor een groot publiek. Steeds meer mensen beginnen zich door het beleid van centrale banken vragen te stellen over ons geld. Alleen dat is al enorm waardevol.

Ook je zegje doen? Join dan ons gratis discussiekanaal op Telegram en praat mee!
Meld je aan in onze omgeving voor members en krijg doordeweeks koersvideo’s, uitleg, interessante discussies, trading signals en meer. Kom de eerste 30 dagen gratis proberen!

Deel dit artikel
Auteur:
Over de auteur:
Niels Poerwoatmodjo

Head of Content Niels kwam in 2017 in aanraking met cryptocurrency. Toegegeven, het duurde even voordat de vonk oversloeg, maar toen dat gebeurde was hij van één ding overtuigd: Iedereen moet in begrijpelijke taal over de wereld van cryptocurrencies en blockchain-technologie kunnen lezen!

Net binnen
Meest gelezen
Afbeelding met Jerome Powell Donald Trump en een koersgrafiek
Bitcoin en Ethereum op scherp: waarom woensdag allesbepalend wordt
  • 05/05/2025
  • 3 min. leestijd
Robert Kiyosaki presenting on bitcoin crash
Kiyosaki voorspelt crash: ‘Als bitcoin naar €300 crasht, ga je huilen of kopen?’
  • 04/05/2025
  • 3 min. leestijd
Man op laptop kijkt naar crypto grafieken
Nederlanders verdienden 288% met Pi coin door ‘slimme’ AI-bot strategie
  • 05/05/2025
  • 3 min. leestijd
Koers van XRP gered door Koreanen, volgens crypto analist
XRP test cruciale weerstand: doorbraak kan 70% betekenen
  • 04/05/2025
  • 2 min. leestijd
Een afbeelding van een XRP munt na een dalende koers, die op het einde een sterke recovery naar boven maakt
XRP op uitbreken? Koerssignaal zet investeerders op scherp
  • 05/05/2025
  • 3 min. leestijd
Advertentie

Meest gelezen columns

Koersdaling meest waarschijnlijke volgende stap voor bitcoin
Koersdaling meest waarschijnlijke volgende stap voor bitcoin
Column
Thom Derks
3 min. leestijd
Advertentie
Een cadeau van onze partners: start met een voorsprong 🎁

Zet je eerste stappen in crypto met meer kennis én een extraatje. Ontvang exclusieve bonussen en kortingen van onze partners.