Foto: Kozub Vasyl/Shutterstock
“Bitcoin voor Boomers” is een wekelijkse column waarin ik mijn generatiegenoten meeneem op mijn reis door de wereld van Bitcoin.
Als iemand met een analoge achtergrond ontdek ik hoe deze digitale munt werkt — van wallets tot blockchains, en van koersbewegingen tot digitale schaarste.
In begrijpelijke taal en met een gezonde dosis nuchter verstand maak ik dit vaak technische onderwerp tastbaar voor iedereen die niet is opgegroeid met digitale technologie.
Nieuwsgierig naar meer? Luister dan ook naar de podcast bij deze column — of bewaar ’m voor later.
Spaargeld als “opgeslagen” energie
Wie werkt investeert zijn tijd en energie in een bepaalde activiteit. In ruil daarvoor word je uitbetaald in geld.
Wie dat geld niet direct consumeert, heeft spaargeld. Spaargeld is dus eigenlijk ‘opgeslagen tijd en energie’.
Eigenlijk wil je dat jouw spaargeld, op een later moment, weer omgewisseld kan worden tegen dezelfde hoeveelheid tijd en energie. Je wilt dat het geld zijn koopkracht behoudt.
De lekke emmer van ons geldsysteem
En daar gaat het mis. Ons geld is zo lek als een mandje. Erger nog: na ons harde werk laten we ons uitbetalen in geld dat anderen, de overheid en de banken, gratis bij kunnen maken. Met een simpele druk op de computerknop en zonder enige beperking.
Daarmee stelen ze dus eigenlijk onze tijd en energie. En wie denkt dat dat allemaal wel meevalt, heeft het mis. Bij een inflatie van 7% verliest jouw geld in 9 jaar de helft van zijn koopkracht.
Als Boomer ben ik opgegroeid in een tijd dat het bijdrukken van geld nog niet echt was uitgevonden. Ik had zelfs een spaarboekje. Dat bestaat al lang niet meer en wie nu nog spaart is eigenlijk gek, want de rente op je spaarrekening is bijna nul.
En dus staan we collectief in de Yolo-stand. Consumeren doe je vandaag, groots en opzichtig, bij voorkeur voor iedereen zichtbaar. Alsof er geen morgen meer bestaat.
Bitcoin als nieuw (en tegelijk oeroud) geld
Maar times are changing. Want met Bitcoin hebben we voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid (!) geld zonder lek.
Geld dat niet gratis bijgedrukt kan worden en dus méér waard wordt. En dat verandert je tijdvoorkeur. Ineens heeft sparen weer zin.
Eigenlijk is Bitcoin dus geen nieuw geld, maar hartstikke oud geld. Alleen het kasteeltje ontbreekt nog.
Meer weten?
In de nieuwste aflevering laat Norbert zien hoe spaargeld verandert van betekenis in een wereld met Bitcoin. Waarom sparen weer loont, en hoe digitaal geld ineens ouderwets betrouwbaar wordt.
Klik hieronder om naar de podcast te luisteren of bewaar ‘m voor later: