Foto: VAKS-Stock Agency/Shutterstock
“Bitcoin voor Boomers” is een wekelijkse column waarin ik mijn generatiegenoten meeneem op mijn reis door de wereld van Bitcoin.
Als iemand met een analoge achtergrond ontdek ik hoe deze digitale munt werkt — van wallets tot blockchains, en van koersbewegingen tot digitale schaarste.
In begrijpelijke taal en met een gezonde dosis nuchter verstand maak ik dit vaak technische onderwerp tastbaar voor iedereen die niet is opgegroeid met digitale technologie.
Nieuwsgierig naar meer? Luister dan ook de podcast bij deze column — of bewaar ’m voor later.
De menselijke neiging tot paniek en kortetermijndenken
Ik weet absoluut zeker dat heel Nederland in bitcoin zou beleggen als de prijsontwikkeling in een nette streep van linksonder naar rechtsboven zou verlopen. Eigenlijk is dat ook zo, maar ja, dan moet je wel uitzoomen, en dat doet bijna niemand.
In de praktijk laten we onze beleggingsstrategie bepalen door de waan van de dag. Door de dagelijkse bewegingen van de aandelenkoersen. Door de rentestanden. En door angst.
Niet voor niets heeft onderzoek uitgewezen dat de pijn van koersverlies twee keer intensiever wordt gevoeld dan het genot van een koerswinst. Alleen al om deze reden is bitcoin voorlopig ongeschikt voor de doorsnee belegger.
Het gedrag van beginnende beleggers
Die angst en pijn zijn soms zelfs zichtbaar. Bijvoorbeeld aan de frequentie waarmee een beginnende cryptobelegger de prijsontwikkeling op zijn telefoontje volgt. Soms wel vijf keer per uur kijkt-ie op z’n Bitvavo-app. Om zijn positie dan snel te verkopen als-ie 25% heeft gewonnen. Of verloren.
De rust van de doorgewinterde Bitcoiner
Een ervaren Bitcoiner is uit hardhout gesneden. Voor hem of haar is een koersbeweging van 5% op een dag voor een Bitcoiner totaal geen bijzonderheid en ook een tussentijdse koerscrash van 25% brengt hem niet van de leg.
Een echte Bitcoiner zorgt ervoor dat-ie aan het eind van elke maand een beetje meer bitcoin heeft dan de maand ervoor. De dagkoers laat hem koud. Hij gaat als een zen door het leven en vertrouwt op de adoptiegraad.
Toegegeven, deze verlichte staat van zijn bereik je doorgaans pas na een aantal financiële bijna-doodervaringen. En alleen wie deze tests aan den lijve heeft ondervonden en met goed gevolg heeft doorstaan, die kent het verschil tussen risico en volatiliteit.
En dat inzicht geeft rust in de beleggersziel. En een grenzeloos vertrouwen in Bitcoin.
Meer weten?
In de nieuwste aflevering praat Norbert verder over hoe je omgaat met de stress van koersschommelingen en waarom juist die ervaringen je sterker maken als belegger. Klik hieronder om te luisteren:
🎧 De bullrun laat op zich wachten. Twijfel je of je goed zit met je portfolio? Luister nu naar De Cryptotafel met Michaël van de Poppe of sla ’m op voor later!