Thom Derks Thom Derks Thom Derks
3 min. leestijd
Columns

Handelsdeal VS en China wankelt – extreem bearish voor bitcoin

Bitcoin-BTC
icon-columns
Columns
Foto van dalende koers met Amerikaanse vlag en dollars

Foto: Andrew Angelov/Shutterstock

De pas gesloten handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China staat alweer op losse schroeven. In ruil voor een tijdelijke wapenstilstand in de tarievenoorlog beloofde China in Genève eerder deze maand om de export van zeldzame aardmetalen te hervatten, materialen die essentieel zijn voor onder andere elektrische auto’s en computerchips. Maar volgens de Amerikaanse regering komt Peking deze belofte niet na.

“China, misschien niet verrassend, HEEFT ZIJN AFSPRAKEN VOLLEDIG GESCHONDEN,” schreef voormalig president Trump vrijdag op zijn sociale mediaplatform Truth Social. Zijn handelsgezant Jamieson Greer voegde daaraan toe dat China “opzettelijk traag” is met het goedkeuren van exportvergunningen voor deze kritieke grondstoffen.

Bitcoin voor Boomers: “We kijken vijf keer per uur, maar hebben geen plan”
Bitcoin voor Boomers: “We kijken vijf keer per uur, maar hebben geen plan”

Afspraken China en VS onder druk

De onderhandelingen in Genève leidden begin mei tot een akkoord: de VS zouden 90 dagen lang afzien van nieuwe tarieven, zolang China de uitvoer van zeldzame aardmetalen hervat. Het akkoord leidde tot opluchting bij bedrijven en beleggers wereldwijd. Maar sindsdien stagneert de vergunningverlening vanuit China, tot grote ergernis van Amerikaanse fabrikanten.

Volgens ingewijden haakte de Chinese top onderhandelaar He Lifeng af nadat de Amerikaanse overheid op 12 mei opnieuw een exportwaarschuwing afgaf voor Huawei-chips. Peking zag dat als een vijandige daad en besloot zijn toezeggingen terug te schroeven. Daarmee dreigt de fragile deal uit elkaar te vallen.

Zeldzame aardmetalen zijn cruciaal voor accu’s, magneten, chips en andere componenten in moderne technologie. Amerikaanse autofabrikanten waarschuwen dat productielijnen stil kunnen komen te liggen als de Chinese leveringen uitblijven. Een scenario dat doet denken aan de coronacrisis, toen wereldwijde bevoorradingsketens ontregeld raakten.

Amerikaanse tegenmaatregelen

De VS reageren inmiddels met strengere exportcontroles op Chinese hightechbedrijven. Het gaat onder meer om beperkingen op software die nodig is voor de productie van de Chinese C919-passagiersvliegtuigen, een prestigeproject van president Xi Jinping.

Daarnaast wordt gesproken over extra importheffingen op onder andere Chinese medicijnen, en zijn de VS gestart met het intrekken van studentenvisa voor Chinese studenten aan Amerikaanse universiteiten, iets dat in Peking kwaad bloed zet.

Bitcoin voor Boomers: “We kijken vijf keer per uur, maar hebben geen plan”
Bitcoin voor Boomers: “We kijken vijf keer per uur, maar hebben geen plan”

Gevolgen voor bitcoin

De escalerende spanningen tussen de twee economische grootmachten kunnen ook gevolgen hebben voor de koers van bitcoin. De digitale munt staat bekend als ‘risico-actief’: het profiteert doorgaans van euforie op financiële markten, maar daalt wanneer beleggers risico mijden.

Als de handelsspanningen opnieuw uitmonden in een tariefoorlog, of als productiestoringen in de technologiesector optreden, dan kan dat zorgen voor onrust op de markten. Zeker als het sentiment omslaat naar ‘risk-off’ en beleggers vluchten naar veilige havens zoals staatsobligaties of de dollar, krijgt bitcoin het zwaar.

Voorlopig lijkt er geen snelle oplossing in zicht. Zowel Trump als de Chinese onderhandelaar He Lifeng hebben aangegeven bereid te zijn om te praten, maar concrete voortgang blijft uit. Mogelijk is een direct gesprek tussen Trump en Xi nodig om de impasse te doorbreken.

Voor nu dus vooral slecht nieuws voor bitcoin. Zolang de dreiging van de handelsoorlog boven de markt hangt, is het zeer onwaarschijnlijk dat bitcoin aan een langdurige bullmarkt kan beginnen.


🎧 Bitcoin breekt records — maar wat doe jij: winst nemen, bijstorten of blijven zitten? Topanalist Michaël van de Poppe deelt zijn exit-strategie in onze Spotify-podcast.

Deel dit artikel
Auteur:
Over de auteur:
Thom Derks

Thom Derks is redacteur bij Crypto Insiders sinds januari 2019. Hij heeft Rechten gestudeerd in Leiden en Economie in Amsterdam. Thom’s persoonlijke interesse in (macro-)economische ontwikkelingen, met name bitcoin, leidde hem naar de wereld van cryptonieuws. Zijn fascinatie voor digitale schaarste, zoals bij bitcoin, inspireerde zijn carrière. Thom’s expertise ligt in de economische aspecten van bitcoin en hij ziet de toekomst van cryptocurrency vooral in de groei van bitcoin als waardeopslag.

Net binnen
Meest gelezen
Bitcoin-reserve VS kan flink vergroot worden: politicus deelt hoe
Analist: bitcoin koers stijgt niet door hype, maar ‘iets veel diepers’
  • 14/07/2025
  • 2 min. leestijd
Stijgende bitcoin koers, groene grafiek
Waarom stijgt bitcoin zo hard de afgelopen dagen? 3 oorzaken
  • 11/07/2025
  • 3 min. leestijd
Een afbeelding van de interface van cryptomunt XRP op een cryptobeurs, met een hoge koers en groene cijfers
Analist onthult hoeveel XRP je nodig hebt om miljonair te worden
  • 11/07/2025
  • 3 min. leestijd
Bitcoin koers faalt bij $120.000 - ethereum & XRP stijgen snoeihard
Bitcoin koers faalt bij $120.000 – ethereum & XRP stijgen snoeihard
  • 17/07/2025
  • 3 min. leestijd
Beste altcoins voor de volgende golf: Waarom XRP nu interessant is
Beste altcoins voor de volgende golf: Waarom XRP nu interessant is
  • 16/07/2025
  • 4 min. leestijd
Advertentie

Meest gelezen columns

Bitcoin voor Boomers: Hoe ons spaargeld stiekem verdampt
Bitcoin voor Boomers: Hoe ons spaargeld stiekem verdampt
Column
Norbert ter Mors
2 min. leestijd
Advertentie
Een cadeau van onze partners: start met een voorsprong 🎁

Zet je eerste stappen in crypto met meer kennis én een extraatje. Ontvang exclusieve bonussen en kortingen van onze partners.

Kennisbank

Kennisbank

Kennisbank