Amber Bloemendaal Amber Bloemendaal Amber Bloemendaal
01/09/2022 20:01 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/10/2023 23:15 Columns

Nóg hogere rentes? Economie VS lijkt sterk, die van Europa minder

Solana-SOL Ethereum-ETH Cardano-ADA Dogecoin-DOGE BNB-BNB more-coins-icon
icon-columns
Columns
Nóg hogere rentes? Economie VS lijkt sterk, die van Europa minder

Foto: Number1411/Shutterstock

In onze Discord-groep vragen we onze Premium-leden regelmatig wat ze willen lezen. Actuele economische data staat vaak hoog op het lijstje. Gisteren en eergisteren is nieuwe informatie gepubliceerd rondom de banenmarkt en de economie. Dit is erg belangrijk, omdat de markt op basis van dit soort informatie bepaalt waar het naartoe gaat. De banenmarkt vormt samen met de verschillende inflatiecijfers en productie- en consumptiecijfers de belangrijkste punten van de ‘routekaart’ in de economie, los van wat er op het geopolitieke vlak gebeurt. Maar de nieuwe informatie geeft een wisselend beeld.

Banenmarkt en consumentenvertrouwen VS

Allereerst moeten we beginnen met de banenmarkt in de Verenigde Staten. Eergsiteren kwam de nieuwe meting van de JOLTs Job Openings vrij, die het aantal vacatures in de VS meet. Deze maand staan er 11,239 miljoen functies open. Dat is niet alleen meer dan de 11,040 miljoen banen van vorige maand, het is ook veel meer dan de verwachte 10,475 miljoen banen. Er werd dus gemikt op een flinke krimp in de banenmarkt, maar we kregen het tegenovergestelde.

Toch verschillen datapunten soms van elkaar. De Nonfarm Employment-data laat juist een krimp zien. Er kwamen 132.000 banen bij, wat iets meer is dan de 128.000 van vorige maand. Toch is dit een stuk minder dan de 288.000 die verwacht werd.

De crypto-markt lijkt het op dit moment positief te vinden. Het geeft immers aan dat de economie sterk is. Dat zien we ook terug in het consumentenvertrouwen in de VS. Deze waarde is van 95,3 naar 103,2 gegaan. De verwachting was slechts een lichte verbetering van 97,9, maar de realiteit was een stuk beter.

Europese inflatie neemt nog toe

Duitsland is de grootste economie in Europa, en omdat Nederland een doorvoerland is voor de producten uit Duitsland is dit buurland erg belangrijk voor Nederland en voor de rest van Europa. De werkloosheid in Duitsland is gedaald, maar ondertussen zijn de Fransen minder gaan uitgeven.

Ook is de Consumentenprijsindex (CPI) voor Europa weer gestegen. De gemiddelde jaarlijkse waarde voor alle eurolanden is deze maand van 8,9% naar 9,1% gegaan. 9,0% was de verwachting. Als we Core CPI voor de eurozone bekijken zien we waarom: die is van 4,0% naar 4,3% gegaan. In de Core CPI zijn voedsel- en energieprijzen weggelaten, het zijn dus andere goederen die in prijs zijn gestegen. Energieprijzen reflecteren dat, die zijn namelijk iets gedaald. Toch bestaat er een grote kans dat die dip slechts van tijdelijke aard is.

VS is leidende factor

Vooralsnog geldt dat de Amerikaanse economie de leidende factor lijkt te zijn. De situatie in de crypto-markt valt en staat namelijk met liquiditeit, en de Amerikaanse centrale bank heeft de meeste ruimte om rentes te verhogen. De dollar is bovendien de wereldreservevaluta. Vermoedelijk zijn de VS pas minder leidend als de dollar niet meer zo invloedrijk is.

Maar de Federal Reserve houdt met name rekening met de Amerikaanse economie. Vorige week kondigde de centrale bank aan dat de economie zó sterk is dat deze moet worden afgezwakt, ook als dat de banenmarkt of het consumentenvertrouwen verslechtert. Deze blijken juist allebei erg sterk te zijn, en dat is voor de VS genoeg reden om de rentes op te blijven voeren.

In principe is dat slecht crypto nieuws. Maar er zijn ook tekenen dat de situatie in de economie al zo hard verslechtert dat we misschien al op de helft van de crash zitten. Goed nieuws dus? Misschien wel, misschien is het binnenkort uitverkoop. Wil je graag meepraten met dit soort discussies? Voeg je bij onze Discord-groep en leef je uit!

Deel dit artikel
Amber Bloemendaal

Maar een klein deel van de crypto-investeerders is vrouw, terwijl uit studies blijkt dat vrouwen niet alleen even goed, maar vaak zelfs beter presteren op het vlak van rendement genereren op hun investeringen. Hier moeten we dus verandering in brengen! Amber is niet alleen geïnteresseerd in het investeren in crypto, maar ook in de blockchain-technologie erachter en blijft graag op de hoogte van alle nieuwste ontwikkelingen. Als redacteur hoopt zij de lezers (m/v/x) te informeren, inspireren en hen aan te sporen de crypto-wereld te ontdekken.

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
XRP stijgt 40% in
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Advertentie

Trending Columns nieuws

Bitcoin en Nasdaq dalen hard: waar is de markt bang voor?
Bitcoin en Nasdaq dalen hard: waar is de markt bang voor?
Column
Thom Derks
Columns
Crypto mining is helemaal niet zo slecht voor het milieu als je denkt
Crypto mining is helemaal niet zo slecht voor het milieu als je denkt
Column
Tim Kamp
Columns
Advertentie