Timo Bult Timo Bult Timo Bult
09/04/2022 09:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/04/2022 09:05 Columns

Timo’s take: Bitcoin biedt géén uitweg voor Rusland

icon-columns
Columns
Timo’s take: Bitcoin biedt géén uitweg voor Rusland

Foto: Mc_Cloud/Shutterstock

De Russische aanval op Oekraïne heeft tot een bloedige oorlog geleid met gruwelijke beelden uit steden als Bucha, Oekraïne. In reactie stelde het westen de afgelopen weken verregaande sancties in met als gevolg dat Rusland grotendeels is afgesloten van de wereldwijde economie. Kan crypto een uitkomst bieden voor Rusland? Uitspraken deze week onderstrepen opnieuw dat dit niet het geval is.

‘Bitcoin is een loterij waarvan de winnende loten al verkocht zijn’
  • icon-columns
    Columns

Russische centrale bank keurt gebruik crypto af

Deze week zagen we ten eerste de Russische centrale bank die het gebruik van crypto om sancties te omzeilen verwierp. Anton Gorelkin van de politieke partij Verenigd Rusland, stelde voor om digitale valuta hiervoor te gebruiken, maar Ksenia Yudaeva van de Russische centrale bank ging hier dus niet in mee. Grootschalige transacties met crypto zouden namelijk vrijwel onmogelijk onopgemerkt blijven.

Daarnaast hebben landen al voorzorgsmaatregelen genomen om te voorkomen dat Rusland uit kan wijken naar cryptocurrencies als bitcoin (BTC). Crypto exchanges, denk aan platformen als Bitvavo, staan op scherp met de transparantie van blockchain-technologie aan hun zijde. Bovendien bevestigde de minister-president van Rusland, Mikhail Mishustin, dat het land überhaupt tegen de erkenning van crypto is:

“Wij zijn tegen de erkenning van cryptocurrency als betaalmiddel of geld.”

Advertentie

Amerikaanse minister van Financiën: Rusland gebruikt crypto niet

En ook in het westen zien we geen signalen dat Rusland op crypto inzet. De Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, zei woensdag: “We hebben tot nu toe geen significante ontduiking met crypto gezien” en benoemde daarbij ook dat blockchains constant in de gaten worden gehouden.

Kortom, de Russische economie kan onmogelijk vrolijk verder draaien door crypto in te zetten. Was dit wel gelukt dan had de crypto-industrie hard aanpakt kunnen worden in het westen, maar dat gevaar lijkt voor nu geweken.

Waar cryptocurrencies zoals bitcoin wél voor gebruikt kunnen worden is als exit uit het traditionele financiële systeem. Neem bijvoorbeeld de Oekraïense vluchteling die op de dag van de inval niet bij al zijn geld kon door lange rijen bij de geldautomaten bijvoorbeeld. Hij besloot dan ook om via een peer-to-peer (P2P) exchange een klein deel van zijn bitcoin te verkopen aan een Poolse vriend waardoor hij een buskaartje en overnachting in een hostel kon betalen.

Daarnaast nam hij 40% van zijn vermogen, dat uit bitcoins bestaat, op een simpel usb-stickje mee de grens over naar Polen. Dat is de kracht van Bitcoin en crypto in het algemeen.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Advertentie
Advertentie