Timo Bult Timo Bult Timo Bult
09/04/2022 09:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/04/2022 09:05 Columns

Timo’s take: Bitcoin biedt géén uitweg voor Rusland

icon-columns
Columns
Timo’s take: Bitcoin biedt géén uitweg voor Rusland

Foto: Mc_Cloud/Shutterstock

De Russische aanval op Oekraïne heeft tot een bloedige oorlog geleid met gruwelijke beelden uit steden als Bucha, Oekraïne. In reactie stelde het westen de afgelopen weken verregaande sancties in met als gevolg dat Rusland grotendeels is afgesloten van de wereldwijde economie. Kan crypto een uitkomst bieden voor Rusland? Uitspraken deze week onderstrepen opnieuw dat dit niet het geval is.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Russische centrale bank keurt gebruik crypto af

Deze week zagen we ten eerste de Russische centrale bank die het gebruik van crypto om sancties te omzeilen verwierp. Anton Gorelkin van de politieke partij Verenigd Rusland, stelde voor om digitale valuta hiervoor te gebruiken, maar Ksenia Yudaeva van de Russische centrale bank ging hier dus niet in mee. Grootschalige transacties met crypto zouden namelijk vrijwel onmogelijk onopgemerkt blijven.

Daarnaast hebben landen al voorzorgsmaatregelen genomen om te voorkomen dat Rusland uit kan wijken naar cryptocurrencies als bitcoin (BTC). Crypto exchanges, denk aan platformen als Bitvavo, staan op scherp met de transparantie van blockchain-technologie aan hun zijde. Bovendien bevestigde de minister-president van Rusland, Mikhail Mishustin, dat het land überhaupt tegen de erkenning van crypto is:

“Wij zijn tegen de erkenning van cryptocurrency als betaalmiddel of geld.”

Advertentie

Amerikaanse minister van Financiën: Rusland gebruikt crypto niet

En ook in het westen zien we geen signalen dat Rusland op crypto inzet. De Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, zei woensdag: “We hebben tot nu toe geen significante ontduiking met crypto gezien” en benoemde daarbij ook dat blockchains constant in de gaten worden gehouden.

Kortom, de Russische economie kan onmogelijk vrolijk verder draaien door crypto in te zetten. Was dit wel gelukt dan had de crypto-industrie hard aanpakt kunnen worden in het westen, maar dat gevaar lijkt voor nu geweken.

Waar cryptocurrencies zoals bitcoin wél voor gebruikt kunnen worden is als exit uit het traditionele financiële systeem. Neem bijvoorbeeld de Oekraïense vluchteling die op de dag van de inval niet bij al zijn geld kon door lange rijen bij de geldautomaten bijvoorbeeld. Hij besloot dan ook om via een peer-to-peer (P2P) exchange een klein deel van zijn bitcoin te verkopen aan een Poolse vriend waardoor hij een buskaartje en overnachting in een hostel kon betalen.

Daarnaast nam hij 40% van zijn vermogen, dat uit bitcoins bestaat, op een simpel usb-stickje mee de grens over naar Polen. Dat is de kracht van Bitcoin en crypto in het algemeen.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Advertentie

Trending Columns nieuws

Bitcoin koers schiet omhoog door slecht Amerikaans economisch nieuws
Bitcoin koers schiet omhoog door slecht Amerikaans economisch nieuws
Column
Thom Derks
Columns
Bitcoin koers schiet ruim $2.000 omlaag - wat is er gebeurd?
Bitcoin koers schiet ruim $2.000 omlaag – wat is er gebeurd?
Column
Thom Derks
Columns
Bitcoin koers stijgt, maar dit vormt een gigantische dreiging
Bitcoin koers stijgt, maar dit vormt een gigantische dreiging
Column
Thom Derks
Columns
Advertentie