Timo Bult Timo Bult Timo Bult
31/07/2021 14:04 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/07/2021 14:04 Columns

Timo’s take: China heeft de kracht van Bitcoin (BTC) bewezen, dit is hoe

icon-columns
Columns
Timo’s take China heeft de kracht van Bitcoin (BTC) bewezen, dit is hoe

In mei kwam het nieuws naar buiten dat China toch echt achter bitcoin (BTC) miners aan zou gaan. Het mining verbod werd gedurende de afgelopen maanden geïmplementeerd met provincie na provincie die de deuren van grote data centers sloten. Dit had direct gevolgen voor het netwerk. Maar een paar maanden verder en we zien gelukkig weer wat positieve signalen! In Timo’s take van deze week kijk ik naar de ontwikkelingen bij de miners en waarom dit een belangrijk bewijs is dat Bitcoin hier is om te blijven.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

“Langste negatieve reeks ooit”

Dat Chinese miners hun rigs uitschakelden was direct te zien aan de hash rate, of rekenkracht, van het Bitcoin-netwerk. Die zette vlak na het nieuws vrijwel meteen een duikvlucht in. In mei werd nog een record neergezet van 180,6 miljoen terahashes per seconde (TH/s). Iets meer dan een maand later was de rekenkracht alweer terug gezakt tot 84 miljoen TH/s. In zeer korte tijd ging dus een groot deel van de bitcoin miners offline.

Om te voorkomen dat de transactietijden te lang worden en het netwerk in gevaar komt heeft Satoshi Nakamoto, de mysterieuze Bitcoin bedenker, iets slims bedacht. Elke twee weken wordt de difficulty aangepast. De difficulty is een automatisch mechanisme dat bepaalt hoe moeilijk het minen van bitcoins is. Doen meer miners mee, dan gaat de difficulty omhoog. Gaan veel miners offline, zoals de afgelopen weken, dan gaat hij omlaag om andere miners aan te sporen weer mee te doen. In deze column lees je meer over hoe de difficulty precies werkt.

Het Chinese verbod zorgde voor twee historische gebeurtenissen op dit vlak. Zo zagen we de grootste difficulty aanpassing ooit in de geschiedenis van Bitcoin van net geen -28%. Daarnaast waren de afgelopen vier aanpassingen (die dus om de twee weken plaatsvinden) negatief. Dit markeerde de langste negatieve reeks ooit. Het was het bewijs dat het netwerk inderdaad in een klap een groot deel van de miners offline zag gaan.

Advertentie

Bitcoin stuitert terug en bewijst een belangrijk punt

Op het moment dat deze column gepubliceerd wordt, is de nieuwe difficulty adjustment waarschijnlijk al geweest. Zoals het er nu naar uitziet krijgen we na vier negatieve aanpassingen nu eindelijk weer een toename van de difficulty van ongeveer 5%. Door de afgenomen difficulty zijn miners in andere delen van de wereld meer gaan minen en zijn nieuwe miners toegetreden tot het netwerk. Ook hebben grote Chinese mining-bedrijven hun zaken nu weer een beetje op orde en hebben zij hun mining machines verhuisd naar andere landen.

Kortom, de rekenkracht neemt weer toe en het Bitcoin-netwerk is zoals verwacht niet dood. Bitcoin is een gedecentraliseerd netwerk dat beveiligd wordt door vooral het harde werk van miners. Het feit dat zij volledig mobiel zijn en enkel een internetverbinding en stroom nodig hebben, maakt dat zij bijna overal heen kunnen waar ze maar willen. Geen enkel land kan zo druk uitoefenen op Bitcoin en zijn miners. Dat maakt Bitcoin onaantastbaar en dus een robuust en eerlijke vorm van geld.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Advertentie

Trending Columns nieuws

Bitcoin koers schiet omhoog door slecht Amerikaans economisch nieuws
Bitcoin koers schiet omhoog door slecht Amerikaans economisch nieuws
Column
Thom Derks
Columns
Bitcoin koers schiet ruim $2.000 omlaag - wat is er gebeurd?
Bitcoin koers schiet ruim $2.000 omlaag – wat is er gebeurd?
Column
Thom Derks
Columns
Bitcoin koers stijgt, maar dit vormt een gigantische dreiging
Bitcoin koers stijgt, maar dit vormt een gigantische dreiging
Column
Thom Derks
Columns
Advertentie