Timo Bult Timo Bult Timo Bult
11/12/2021 10:33 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/12/2021 10:33

Timo’s take: Tezos explodeert na Ubisoft nieuws, maar niet iedereen is blij

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Timo's take Tezos explodeert na Ubisoft nieuws, maar niet iedereen is blij

Deze week kwam er bijzonder goed nieuws naar buiten voor de adoptie van crypto, en dan in het bijzonder van non-fungible tokens (NFT’s). De bekende game-ontwikkelaar Ubisoft gaat namelijk op Tezos (XTZ) gebaseerde in-game objecten onderdeel maken van zijn games! Toch is niet iedereen even blij met dit nieuws. In Timo’s take van deze week kijk ik naar de grote uitdaging waar game-ontwikkelaars mee te maken krijgen nu zij steeds vaker crypto omarmen.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Tezos in mainstream games

Laten we het nieuws eerst vanuit een positief perspectief bekijken. Het nieuwe Quartz platform van Ubisoft maakt het voor gamers mogelijk om in-game items te bezitten die zijn gelinkt aan NFT’s. Het voordeel hiervan is dat een digitaal item ook echt uniek is en tevens buiten een spel om verhandeld kan worden.

Zeker in het licht van de opdoemende metaverse is dit interessant. Gamers kunnen unieke en schaarse items bezitten en hiermee ook daadwerkelijk geld verdienen. Al die uren die je in een game stopt om je character te trainen en unieke items te verzamelen kunnen zodoende ook iets opleveren in de echte wereld.

Games en crypto zijn wat mij betreft daarom bij uitstek een bijzonder interessante combinatie. Het kan games een nieuwe dimensie geven die spelers nog meer motiveert om te blijven spelen. Toch zien we nu flink wat kritiek vanuit de gaming community op de stap van Ubisoft.

Advertentie

NFT’s een manier om games uit te melken?

Binnen de gaming wereld kennen we natuurlijk al unieke items die je bijvoorbeeld uit de welbekende loot boxes kan halen. Ook in-game geld (niet op crypto gebaseerd) is een interessant verdienmodel voor ontwikkelaars. Kijk bijvoorbeeld naar Rockstar met GTA 5, dat al sinds 2013 bestaat. Rockstar verdiende vorig jaar nog meer dan $900 miljoen aan dit spel! Met het uitblijven van GTA 6 wordt Rockstar steeds vaker verweten dat het GTA 5 aan het uitmelken is zonder echt moeite te doen om met iets nieuws te komen.

De kritiek op Ubisoft rust op hetzelfde idee: De lancering van Tezos NFT’s is volgens velen een manier om de Ghost Recon games nog verder uit te melken. Ubisoft zou minimale moeite doen om het spel zelf ook echt te verbeteren. De aankondigingsvideo werd met enorme kritiek ontvangen. De video heeft naar verluidt een like-dislike ratio van 96%.

Ondanks dat het een zeer goede stap is voor de adoptie van blockchain, zullen game-ontwikkelaars een balans moeten vinden tussen het uitmelken en innoveren. Uiteraard moeten game-ontwikkelaars ook geld verdienen, maar wel op een smakelijke manier.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie