Kasper Wienk Kasper Wienk
16/08/2021 18:30 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/08/2021 18:30 Columns

Voor ’t zelfde geld: Wordt dit de belangrijkste exchange voor Cardano

icon-columns
Columns
voor_hetzelfde_geld_cardax_cardano

Crypto Insiders geeft een uniek aanbod met een nieuwe serie artikelen genaamd ‘Voor ‘t zelfde geld’. Hierin interviewen wij onze crypto coaches, analisten en andere crypto fanaten over hun standpunt in de markt. Deze keer spreken wij Ryan Morrison, CEO van Cardax, een prijswinnende DEX voor Cardano.

“Cardax is een gedecentraliseerde exchange (DEX) voor Cardano”, legt Morrison uit. “Mensen kennen vaak exchanges als Binance en Coinbase, maar gedecentraliseerde exchanges worden steeds belangrijker.”

Het grootste verschil tussen Cardax en bijvoorbeeld Binance, is dat Binance alle controle heeft over jouw wallet en de trades. Bij Cardax wordt dit ‘werk’ vervangen door smart contracts. Je verhandelt jouw crypto direct met een ander persoon, zonder tussenkomst van de markt.

Het verschil tussen Cardax en andere DEX’en, is dat zij een prijs hebben gewonnen van de Cardano community. Cardano heeft als het ware een pot(je) met geld en ADA holders kunnen stemmen waarvoor dit gebruikt wordt. Cardax is de enige DEX die zo’n prijs heeft gewonnen van de community. Ook werkt Cardax in overleg met Cardano zelf om hun DEX te testen.

Wat gaat de Bitcoin halving voor de koers betekenen?
  • icon-columns
    Columns

Hoe werkt Cardax?

Om een trade goed te laten verlopen heb je een koper en een verkoper nodig. Het is vervelend als je iets wil kopen en er is niemand die aan jouw vraag kan voldoen. Hiervoor heeft Cardax een oplossing.

In maart van dit jaar heeft Cardax een eigen munt gecreëerd, de CDX token, waarvan er een miljard beschikbaar zijn. Hiermee kan Cardax de eigen coins uitlenen aan de Cardax exchange. “Liquiditeit is nodig om transacties onmiddellijk te executeren (uitvoeren). Wanneer iemand bijvoorbeeld 100 ADA, de native token van Cardano, (niet cardano = de blockchain) wil kopen, dan moet er ook een verkoper zijn. Dit wordt tijdelijk opgevuld door dit soort liquiditeit providers.”

Deze providers bieden ook hun eigen ADA aan als opvulling in het orderboek en hiervoor krijgen zij een bedrag ter compensatie voor het uitlenen. Hun crypto wordt dan gebruikt zodat alle orders meteen worden betaald en niemand hoeft te wachten tot een order is gevuld.

Wij onderscheiden ons met andere DEX’en omdat wij zoveel liquiditeit kunnen bieden. Het ziet er niet alleen mooi uit, maar het is ook praktisch erg gunstig voor swaps. Er zijn al meerdere pools (groepen die gezamenlijk crypto staken) gemaakt die Cardax gaan voorzien van liquiditeit. Als we lanceren, kunnen de eerste gebruikers ook al wat liquiditeit pools zien. Dat zal ze vertrouwen geven,

zegt Morrison.

Advertentie

Andere handelsparen en fees

“Het belangrijkste doel waarvoor de CDX token wordt gebruikt is om de liquiditeit providers uit te kunnen betalen”, zegt Morrison. “Het percentage van fees op Cardax is 0,35%. Hiervan gaat 0,3% naar uitbetalingen voor liquiditeit providers, dus naar jou, en de andere 0,05% gaat naar de Cardax Treasury. Dit is het deel van het geld waarover de Cardax-community beslist. Als je genoeg CDX in bezit hebt, mag je meebeslissen waar het vermogen van deze treasury voor gebruikt wordt.”

Eind augustus start de publieke token sale van CDX. Dit is om nog meer liquiditeit te kunnen garanderen zodra het platform live gaat. Wil jij hier deel van uitmaken en meer weten over Cardax? Lees dan verder op Cardax.io.

Deel dit artikel
Kasper Wienk

Journalist en crypto analist Kasper hoorde voor het eerst over crypto in 2017. Hij werd enthousiast over alle mogelijkheden die digitale valuta’s kunnen bieden, maar ook het handelen in crypto sprak hem aan. Dat je dat laatste beter kan doen zonder emotie leerde hij op de harde manier; Kasper verloor na zijn eerste investering 80% van zijn portfolio in korte tijd. Dit zorgde er niet voor dat hij de handdoek in de ring gooide, maar dit gaf hem juist de drive om alles van de crypto-markt te begrijpen om hier vervolgens een passief inkomen uit te putten.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie