Timo Bult Timo Bult Timo Bult
14/10/2023 11:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/10/2023 16:02 Columns

Waarom de Bitcoin uitspraak van de Staatsloterij bizar kortzichtig is

Bitcoin-BTC
icon-columns
Columns
Waarom de Bitcoin uitspraak van de Staatsloterij bizar kortzichtig is

Foto: Dutchmen Photography/Shutterstock

“Investeer nou niet in crypto, maar investeer in familie en vrienden”, aldus geluksprofessor Patrick. Want van van investeren in crypto word je überhaupt niet gelukkig, lijkt Patrick van de Staatsloterij te zeggen. Shots fired!

Volg je me al op X? Je vindt me hier!

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Staatsloterij maakt je gelukkig

Het is Oudejaarsdag en je koopt nog gauw even een Oudejaarslot van 30 euro. Wat je ervoor terugkrijgt is een papiertje en de kans om een prijs te winnen. Top, en nu wachten.

Terwijl we wachten, hier een paar cijfers op een rij: In 2022 werden er 7.166.000 Oudejaarsloten verkocht. Volgens de Staatsloterij vlogen er toen maar liefst “2268 loten per minuut over de toonbank.” Kortom, Nederlanders zijn gek op het kopen van staatsloten.

En uiteraard is de overheid gek op het feit dat Nederlanders er gek op zijn (lees, gokken). Dat spekt namelijk de staatskas. In 2022 streek zij om precies te zijn 123 miljoen euro aan dividend op. Daar bovenop komt ook nog het belastinggeld dat wordt geïnd.

Met ons Oudejaarslot hebben we 51,6% kans om iets te winnen, met de nadruk op iets. De kans dat we tenminste break-even uitkomen is slechts 13,7%.

Met andere woorden, we maken een kleine kans om er ongeschonden uit te komen, een nog kleinere kans om er met winst uit te komen en een nóg veel kleinere kans om ook maar iets van een ‘mega jackpot’ te zien.

Aan de andere kant maken we wel een aanzienlijke kans om een klein bedrag te winnen (51,6%), en dat onze gokverslaving verder gevoed wordt. Win-win! … voor de Staatsloterij dan.

Advertentie

Bitcoin is hetzelfde als gokken, toch?

De insinuatie dat je van crypto investeren ongelukkig wordt “en dus maar beter in je vrienden en familie kan investeren” vind ik raar. Zeker als deze afkomstig is van de Staatsloterij. Een staatsbedrijf dat onder andere afhankelijk is van het aan het lijntje houden van verslavingsgevoelige gokkers.

Bitcoin (BTC), en veel andere crypto, is een technologie waarin je investeert. Koop je bitcoin en zet je het in je wallet dan is dat stukje digitale waarde écht van jou. Voor altijd. Je investeert daarmee in een mogelijke toekomst waarin eerlijke financiële diensten onze wereld een stukje beter maken. Bitcoin is immers van iedereen, voor iedereen.

Natuurlijk, veel van ons zitten in crypto in de hoop winst te maken. Maar ik durf met zekerheid te zeggen dat veel van ons ook inzien waar crypto voor staat; transparantie, veiligheid, inclusiviteit en ga zo maar door. In crypto investeren is dus zeker niet hetzelfde als gokken, afhankelijk van of het project legit is natuurlijk.

Wat zou mij gelukkiger maken? Indien ik zou moeten kiezen tussen bitcoin of een staatslot, dan zou ik liever €17,50 (de prijs van een staatslot) per maand in bitcoin stoppen dan dit maandelijks uitgeven aan hoogstwaarschijnlijk waardeloze staatsloten.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Advertentie

Trending Columns nieuws

Bitcoin koers schiet omhoog door slecht Amerikaans economisch nieuws
Bitcoin koers schiet omhoog door slecht Amerikaans economisch nieuws
Column
Thom Derks
Columns
Bitcoin koers schiet ruim $2.000 omlaag - wat is er gebeurd?
Bitcoin koers schiet ruim $2.000 omlaag – wat is er gebeurd?
Column
Thom Derks
Columns
Jay-Jay Boske: hoe ik voor $10.000 werd gescamd (en jij dat kan voorkomen)
Jay-Jay Boske: hoe ik voor $10.000 werd gescamd (en jij dat kan voorko…
Column
Jay-Jay Boske
Columns
Advertentie