Brecht van Craen Brecht van Craen Brecht van Craen
13/11/2023 19:01 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/11/2023 09:35 Columns

Waarom Solana nog steeds ondergewaardeerd is

Solana-SOL
icon-columns
Columns
Waarom Solana nog steeds ondergewaardeerd is

Foto: Kolonko/Shutterstock

Dit artikel is een ingezonden stuk, geen financieel advies en valt buiten de verantwoordelijkheid van Crypto Insiders. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Raadpleeg altijd een adviseur bij het maken van financiële beslissingen. Om gratis nieuws mogelijk te maken bevatten sommige uitingen affiliate hyperlinks. Dit kost jou als lezer niets.


Solana (SOL), het populairste smart contract-platform van het moment, heeft recent indrukwekkende prestaties geleverd met een prijsstijging van SOL van 300% sinds de zomer en maar liefst 500% in 2023. Toch blijft Solana, in vergelijking met zijn grootste concurrent Ethereum (ETH), naar mijn mening nog steeds ondergewaardeerd. In deze column geef ik mijn mening waarom Solana nog steeds veel ruimte heeft om te groeien.

🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIB miljonair; pak jouw gratis 1.500.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

De crypto-markt is groot genoeg voor meerdere smart contract-platforms

De marktkapitalisatie van Ethereum is momenteel 12 keer groter dan die van Solana. Echter, de crypto-markt groeit gestaag, en er is ruimte voor meerdere smart contract platforms om te gedijen. Solana zal niet alleen een groter aandeel van de taart opeisen, maar de taart zelf zal ook groter worden naarmate de markt groeit.

Advertisement

De ongeëvenaarde gebruikerservaring van Solana

Voor app-ontwikkelaars is de gebruikerservaring (UX) van cruciaal belang. Solana blinkt uit in snelheid en kosteneffectiviteit van transacties, wat een grote rol speelt in de UX. De Phantom Wallet, de toonaangevende Web3-portemonnee op Solana, biedt een gebruiksvriendelijke interface, snelle transacties, in-app tokenruil,
fiat-integratie, NFT-opslag en sterke beveiliging met hardware wallet-ondersteuning.

De Phantom interface is veel gebruiksvriendelijker dan de trage en omslachtige Metamask-interface, en is sinds kort ook op Ethereum en andere blockchains beschikbaar.

Phantom Solana wallet
De Phantom Wallet voor Solana
🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis
  • Advertentie
  • Bitvavo

Solana-ontwikkelaars richten zich op gebruikersgerichte apps

In de afgelopen jaren lag de ontwikkelingsfocus bij Ethereum hoofdzakelijk op infrastructuur en schaalbaarheid. Bij Solana daarentegen is er vanaf het begin een solide en snelle technologische basis aanwezig, met ruim voldoende blockspace. Hierdoor kunnen Solana-ontwikkelaars zich meer richten op het bouwen van apps die gericht zijn op gebruikers, wat een vruchtbare bodem biedt voor innovatie door app-ontwikkelaars. Dit opent de deur naar revolutionaire toepassingen.

Een interessante piste is bijvoorbeeld gaming, vanwege de lage kosten en hoge transactiesnelheden. Solana heeft al ambitieuze gamingprojecten zoals Star Atlas in zijn portfolio.Solana’s koos bewust voor SVM en Rust boven EVM en Solidity voor de Smart Contracts

Solana koos voor het gebruik van de Rust programmeertaal in combinatie met hun SVM, Solana Virtual Machine, de virtuele computer van Solana die de smart contracts uitvoert. In tegenstelling tot de gemakkelijke keuze voor Solidity en de Ethereum Virtual Machine (EVM).

Solana wil zich differentiëren van Ethereum door te voorkomen dat ontwikkelaars simpelweg bestaande code kunnen kopiëren. In plaats daarvan willen ze professionele programmeurs aantrekken die aangepaste en schaalbare smart contracts kunnen bouwen. Rust wordt bovendien als een meer performante programmeertaal beschouwd voor dit doel.

Goed nieuws! 🎉 Bitvavo viert kerst en geeft onze lezers gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀
  • Advertentie
  • Bitvavo

Solana is meer gedecentraliseerd dan je zou denken

Het Solana validator-netwerk floreert, met aanzienlijke verbeteringen in het afgelopen jaar, zoals een groeiend aantal nodes en een diverse groep validators. Het netwerk heeft zijn veerkracht bewezen, zelfs in crisissituaties, zoals het geval was met service provider Hetzner in november 2022. Ondanks het plotselinge offline gaan van meer dan 1000 validators en 20% van het actieve belang, bleef Solana volledig operationeel.

Binnen enkele dagen waren de meeste validators weer online, wat getuigt van de robuustheid van het netwerk. Vandaag behoort Solana tot de grootste proof-of-stake-netwerken ter wereld.

Solana validators
Solana validators. – Bron.
🔔 Vandaag: Alle Nederlanders crypto-bezitters krijgen €60 gratis goud
  • Advertentie
  • GoldRepublic

Conclusie

Kortom, Solana blijft naar mijn mening ondergewaardeerd ondanks de recente indrukwekkende prestaties. Met een groeiende markt, superieure gebruikerservaring, focus op gebruikers apps en een krachtig validator-netwerk heeft Solana alles in huis om uit te groeien tot één van de belangrijkste spelers in de wereld van smart contract platforms. De inhaalbeweging is alvast begonnen en het is slechts een kwestie van tijd voordat de wereld Solana volledig naar waarde zal schatten.

Ontdek meer over Solana en andere altcoins op mijn online crypto leerplatform.

Deel dit artikel
Brecht van Craen

Brecht Van Craen is bedrijfspsycholoog en heeft ook een masterdiploma Digital Currencies van de Universiteit van Nicosia. Hij is CEO van Digital Currency Academy, het grootste opleidingscentrum in België voor cryptomunten. Hij is tevens auteur van de bestseller ‘Investeren in crypto’. Brecht geeft ook keynotes en deelt zijn expertise met politici, journalisten en ondernemers.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement
Advertisement