Thom Derks Thom Derks Thom Derks
03/03/2024 16:10 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/03/2024 13:50 Columns

Zeldzaam Bitcoin signaal wijst op koersstijging naar 180.000 dollar

Bitcoin-BTC
icon-columns
Columns
Zeldzaam Bitcoin signaal wijst op koersstijging naar 180.000 dollar

Foto: Champ008/Shutterstock

De bitcoin koers sloot februari af met de hoogste maandsluiting sinds oktober 2021. Was de bitcoin koers op 29 februari iets verder omhoog gekropen, dan was er sprake van een absolute recordmaand. Het meest bullish signaal voor de bitcoin koers zat voor mij echter niet in deze prestatie, maar in een betrouwbare indicator die voor de 4e maal in de geschiedenis van de digitale munt begon te knipperen.

In het verleden volgden op het signaal van deze indicator de volgende resultaten:

  • Februari 2013 – stijging van 3.900% in 9 maanden
  • December 2016 – stijging van 1.900% in 12 maanden
  • November 2020 – stijging van 260% in 12 maanden
📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Het begin van de exponentiële fase voor bitcoin?

Met andere woorden, dit signaal ging in het verleden gepaard met de exponentiële fase van de bull-markten die bitcoin in het verleden meemaakte. Het gaat om de Williams%R Oscillator met een periode van 36 maanden, die voor de vierde keer in zijn geschiedenis in de ‘overgekocht’ (overbought) of ‘oververhit’ zone is terechtgekomen.

Bron: Cubic Analytics

De bovenstaande grafiek toont op eenvoudige wijze hoe krachtig en accuraat dit signaal in het verleden was. Als de geschiedenis ditmaal rijmt met de toekomst, dan kunnen we binnen 9 tot 12 maanden een nieuwe top voor bitcoin verwachten.

Een “overgekocht” of “oververhit” signaal klinkt wellicht alsof de markt op het punt staat om te draaien, wat uiteraard mogelijk is, maar meestal is dit een zeer bullish momentum-signaal voor de markt.

Deze indicator ondersteunt de opvatting dat bitcoin begonnen is aan een nieuwe bull-markt. Alles bij elkaar is er in mijn optiek meer bewijs voor een bitcoin bull-markt, dan andersom.

Maar dat neemt niet weg dat het raadzaam is om voorzichtig te zijn. De financiële markt laat zich immers heel lastig voorspellen. Ga nooit spelen met geleend geld dat je niet kunt missen, simpelweg omdat je overtuigd bent van een zeker koersverloop.

Advertentie

Bitcoin koers van 180.000 dollar in aantocht?

Wat opvalt aan de prestaties die bitcoin boekte na dit signaal, is dat de rendementen vanaf 2013 (1e keer) tot november 2020 (3e keer) een steeds lager uitkwamen. Iedere cyclus lijkt de relatieve stijging van bitcoin af te nemen.

Daar staat tegenover dat we voor het eerst in de geschiedenis een gigantische mate van institutionele participatie hebben in de markt met de nieuwe bitcoin-ETF’s in de VS. Ook de mogelijkheid voor particulieren om eenvoudig en veilig in te stappen is vergroot met de komst van de ETF’s.

Dat zou er in theorie voor kunnen zorgen dat de prestatie van de vorige bull-run wordt evenaart. Er gaan echter regelmatig theorieën in de crypto-wereld rond, waarin voorspeld wordt dat oude patronen worden doorbroken.

Tijdens de vorige bullrun werd er vooral gespeculeerd dat grote beursgenoteerde bedrijven MicroStrategy en Tesla zouden volgen en in bitcoin zouden investeren. Uiteindelijk kwam daar weinig van terecht.

Mocht bitcoin er toch in slagen om een gelijksoortig rendement te behalen als in de vorige bullmarkt, dan zou dat de koers op minstens 180.000 dollar brengen. Vergeet echter niet dat dit soort indicatoren niet allesbepalend zijn voor de bitcoin koers.

Bitcoin is ook nog afhankelijk van geopolitieke strubbelingen en macro-economische ontwikkelingen. Financiële assets die op deze schaal opereren zijn nooit en te nimmer te vangen in één simpele indicator.

Gratis financiële nieuwsbrief ontvangen?

Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?

Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.

Bijna 2.000 mensen gingen je voor!

Elke maandag en zaterdag krijg jij alles wat je moet weten over de financiële markten rechtstreeks in jouw mailbox.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie