Foto: AlpakaVideo/Shutterstock
Stel je voor: je koopt vol enthousiasme een nieuwe cryptomunt. Je hebt je ingelezen, het project ziet er goed uit, en je verwacht dat de koers gaat stijgen. Maar dan kijk je in je app… en de waarde is omlaag gegaan. Je vraagt je af: ‘Hoe kan dat? Er is toch niets mis met deze munt?’
Het antwoord zit niet altijd in het nieuws of in het project zelf. Vaak ligt het aan iets groters: de economie. Maar wat heeft de economie met crypto te maken? In deze column leg ik het je uit.
Waarom je cryptomunt daalt (ook als het project goed is)
Je hoeft geen econoom te zijn om te begrijpen dat geldstromen in de wereld bepalen waar het geld naartoe gaat. En dat geldt ook voor crypto. Hier zijn drie belangrijke factoren die de cryptoprijzen beïnvloeden:
Rente
Rente is simpel gezegd de ‘prijs’ van geld. Als de rente hoog is, loont het om geld op een spaarrekening te zetten. Veel mensen kiezen er dan voor om géén risico’s te nemen. Dat betekent: minder geld naar aandelen, vastgoed én crypto.
Maar als de rente juist laag is, gaan mensen eerder op zoek naar opties waar hun geld meer kan opleveren. En dan wordt crypto ineens aantrekkelijker. Daarom profiteert de cryptomarkt van lagere rentetarieven die door centrale banken worden bepaald.
Inflatie
Bij inflatie wordt alles duurder. In theorie is bitcoin gemaakt als bescherming tegen inflatie, omdat er maar 21 miljoen van bestaan. Maar in de praktijk zie je dat als inflatie oploopt, centrale banken vaak de rente verhogen.
En zoals je net las: hogere rente betekent minder investeringen in risicovolle activa zoals crypto. Dus ook inflatie heeft invloed op de prijzen van jouw cryptomunten.
Liquiditeit
Als er veel geld beschikbaar is in de economie (bijvoorbeeld omdat centrale banken extra geld in het systeem pompen) dan gaan beleggers op zoek naar kansen. Dat gebeurde bijvoorbeeld in 2020 en 2021. Toen stegen veel cryptomunten explosief in waarde.
Maar als centrale banken juist geld uit het systeem halen, wordt er minder geïnvesteerd. En dan zie je de koersen vaak dalen. Het is een wereldwijd economisch krachtenveld dat bepaald of crypto structureel stijgt, of juist daalt.
Wanneer komt dan de volgende stijging?
Dat brengt ons bij de grote vraag: wanneer komt de volgende stijging, ofwel altcoin season?
Dat hangt sterk af van wat centrale banken doen. Gaan ze versoepelen (meer geld beschikbaar maken)? Dan is er een grotere kans dat crypto weer gaat stijgen. Gaan ze juist strenger zijn (hogere rente, minder geld in omloop)? Dan blijven de koersen vaak achter.
Op dit moment, halverwege 2025, zien we dat centrale banken een tussenweg kiezen die licht neigt naar een gunstig cryptoklimaat. Geen extra steun, maar ook geen harde rem. Daarom bewegen cryptoprijzen op en neer, zonder echte explosieve uitbraak omhoog.
Kun je dan voorspellen wanneer crypto gaat stijgen, oftewel het altseason, van start gaat? Geloof het of niet: ja, dat kan tot op zekere hoogte. Je kunt natuurlijk nooit precies zeggen op welke dag een munt omhooggaat. Maar je kunt wél begrijpen wanneer de omstandigheden gunstig worden. En dat heeft alles te maken met het beleid van centrale banken.
Centrale banken zoals de Europese Centrale Bank (ECB) of de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) bepalen de rente en hoeveel geld er in omloop is. En zoals je nu weet: dat heeft directe invloed op de cryptomarkt. Zowel de ECB als de Fed publiceren hun plannen, bijvoorbeeld tijdens maandelijkse vergaderingen. Door die te volgen, krijg je een voorsprong.
Dit is hoe je altseason voorspelt voordat de markt beweegt
Gelukkig zijn deze beslissingen niet geheim. Sterker nog: ze worden aangekondigd, besproken in het nieuws en vaak zelfs maanden van tevoren voorspeld. Wie dit in de gaten houdt, krijgt een veel beter beeld van waar de markt naartoe beweegt.
Als je leert hoe deze economische factoren werken, krijg je meer grip op wat er gebeurt in de cryptowereld. Je weet dan beter wanneer het slim is om te investeren, en wanneer je beter even kunt wachten.
In de gratis BitKamp Masterclass leg ik dit allemaal rustig en stap voor stap uit. Met voorbeelden, eenvoudige uitleg en duidelijke tips. Bekijk de gratis BitKamp Masterclass en ontdek hoe je beter kunt inschatten wanneer altseason gaat starten en dus de bredere cryptomarkt gaat stijgen.
🎧 De bullrun laat op zich wachten. Twijfel je of je goed zit met je portfolio? Luister nu naar De Cryptotafel met Michaël van de Poppe of sla ’m op voor later!