Michael Eisink Michael Eisink Michael Eisink
04/02/2023 09:01 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/02/2023 09:01 Columns

Buy the rumor, sell the news: Waarom crypto geruchten zoveel waarde hebben

icon-columns
Columns

Foto: Shutterstock Generate

Michael Eisink is al 20 jaar psycholoog en coach. In 2017 ontdekte hij de wondere wereld van bitcoin en sindsdien is hij besmet met de cryptokoorts. In zijn columns bekijkt hij crypto door het oog van een psycholoog.


Bij beleggers is het gezegde ‘buy the rumor, sell the news‘ alom bekend. We zien het regelmatig gebeuren. Bekende voetballers bijvoorbeeld verbinden hun naam wel eens aan een nieuwe coin (of aan een exchange) waardoor deze in waarde stijgt. Op zich heel fijn ware het niet dat degene die de coin wilde hypen vaak al een grote sell-order had klaargezet waarmee er binnen een korte tijd veel geld werd ‘verdiend’ maar de koers weer inzakt. Dit brengt ons bij de vraag: waarom wordt er vanuit de psychologie bezien eigenlijk zoveel waarde toegekend aan ‘rumors‘?

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Roddelen als kenmerk van de menselijke soort

Voor het gemak neem ik geruchten en roddels even samen onder de loep. Als menselijke soort hebben wij onder andere als onderscheidend kenmerk het vermogen tot complexe taal ontwikkeld. Aangezien wij in de kern niet verschillen van de mens van 150.000 jaar geleden, kunnen we hieruit de hypothese opstellen dat roddelen bij de menselijke soort hoort. Blijkbaar heeft dit sociale gedrag de overleving van de menselijke soort voortgeholpen. Mensen die roddelden hadden (en hebben) een grotere kans om te overleven. Als dat niet zo zou zijn geweest, zouden wij namelijk niet roddelen als menselijke soort.

Maar wat is roddelen eigenlijk? Ondanks dat Van Dale het definieert als het opzettelijk verspreiden van slechte kennis over een ander, is roddelen vanuit psychologisch perspectief meer dan dat. Uit onderzoek blijkt dat mensen roddelen om kennis te krijgen van de reputatie die iemand heeft om op basis daarvan te bepalen met welke andere mensen zij zouden willen samenwerken en welke anderen wij liever op afstand houden (zie bijvoorbeeld het onderzoek van Terence Cruz). Overigens, voor wie Expeditie Robbinson wel eens heeft gevolgd, zal dit weinig verrassend zijn.

Roddelen heeft al zolang mensen bestaan veel waarde gehad. Zoals ik in een van mijn eerdere columns reeds beschreef, is men voor de overleving afhankelijk van de groep waartoe zij behoort. Iemand die een slechte reputatie heeft, wordt sneller uit een groep gezet en daarmee is het sociaal minder wenselijk om met die persoon vereenzelvigd te worden omdat de kans daarmee stijgt dat men zelf wordt verbannen.

Advertentie

“buy the rumor, sell the news” fenomeen in crypto

Wanneer een ‘rumor’ in het geval van crypto in de wereld is verschenen, zijn er altijd een aantal mensen die erin geloven en hier naar handelen. Ik denk hierbij even aan het aandeel Coinbase dat in april 2021 op de beurs verscheen (hoewel geen crypto wel een interessant crypto-gerelateerd aandeel). Dit toekomstige aandeel werd al weken gehyped en kort na het verschijnen steeg de koers als een malle. Helaas is de koers nog op dezelfde dag dramatisch gedaald en nooit meer op het hoogste niveau teruggekomen (tot op het moment van schrijven dan, wie weet wat er gaat gebeuren in de volgende bullrun).

Wellicht volgen we hier een van onze voorouders geërfde reflex die zich verspreid van mensen naar dingen? ‘Rumors’ worden door deze groep ‘voor de zekerheid’ voor waar aangenomen. Zo wordt gespeculeerd op een spectaculaire stijging en FOMO vermeden. Hoe meer mensen overstag gaan en een bepaalde coin of aandeel kopen, hoe meer de koers stijgt. Het gerucht krijgt momentum waardoor nóg meer mensen instappen, et cetera. Er zijn handelaren die vervolgens precies op het moment dat de geruchten worden bevestigd tot verkoop overgaan waardoor de koers op dat moment weer daalt, mensen overgaan tot panic-sellen en de koers net zo hard weer daalt als deze aanvankelijk gestegen is.

Betekent dit nu dat elke coin of elk aandeel bij elk gerucht, na het definitief worden van het eigenlijke nieuws, altijd zal dalen? Nee dat is te kort door de bocht. Zoals altijd, verdiep je in de fundamentals van een asset, houd rekening met het hier beschreven fenomeen en volg een weloverwogen, zo rationeel mogelijke strategie die je ook daadwerkelijk opvolgt. Op deze manier kun je mogelijk in een aantal gevallen op meerdere momenten in het koersverloop winst pakken!

Deel dit artikel
Michael Eisink

Michael heeft 20 jaar ervaring als psycholoog en coach. Hij heeft de wereld van crypto ontdekt in 2017 en is sinds die tijd besmet geraakt met de cryptokoorts. Hij ziet in psychologisch opzicht veel interessante dingen gebeuren in de crytpo space en analyseert deze graag. Hier schrijft hij een wekelijkse column over. Heb je een vraag aan Michael? Stuur hem een e-mail op [email protected]

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie