Thom Thom
20/11/2019 19:35 5 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/11/2019 19:35 Columns

Hoe het bestaan van cash geld een negatieve rente op spaargeld onmogelijk maakt

icon-columns
Columns

Voor centrale bankiers is de rentevoet een stukje monetair gereedschap waarmee de economie gestuurd kan worden. De rentevoet kun je in principe zien als de prijs die je voor geld moet betalen. Gaat het slecht met de economie? Dan brengen centrale banken de rentevoet omlaag om het lenen van geld goedkoper te maken en investeringen te stimuleren. De geschiedenis heeft uitgewezen dat landen de rente met ongeveer 5% naar beneden moeten schroeven om een recessie of daling van de economische groei om te draaien. Het probleem op dit moment is dat de economie tekenen van een recessie vertoont, maar dat de rentestand al te laag is om deze nog met 5% te verlagen.

Waarom kan de rente niet verder omlaag? Dat heeft alles te maken met de aanwezigheid van cash geld in de samenleving. In theorie kunnen centrale banken de rente wel naar een niveau van bijvoorbeeld -5% verlagen, maar de vraag is of spaarders dat accepteren. Als je straks moet gaan betalen om je geld op een spaarrekening te bewaren, dan wordt het steeds aantrekkelijker om al je tegoeden in cash geld om te zetten. Over cash geld hoef je namelijk geen rente te betalen. Waarom zou je dan 5% per jaar betalen om je geld bij een bank te stallen? Hoe verder de rente het negatieve domein inzakt, hoe aantrekkelijker de oude sok. Er komt een punt dat mensen de veiligheid en het gemak van een bank niet meer op vinden wegen tegen de prijs die ze ervoor moeten betalen. De aanwezigheid van cash geld in de samenleving is dus problematisch aan het worden voor centrale banken. Nu de rente wereldwijd rond het nulpunt ligt, kunnen ze deze monetaire tool niet meer inzetten om de economie de goede kant op te sturen.


Wil je meer van Thom lezen, horen en zien? Surf dan naar members.crypto-insiders.nl voor onze meest waardevolle content. Denk aan koersupdates, trading signals, educatieve video’s, geschreven uitleg, Ask Me Anything-sessies en meer! Maak nu een lidmaatschap aan en probeer de eerste 30 dagen gratis! Bekijk hieronder een voorproefje:


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zelfs onderzoek gedaan naar een mogelijke oplossing voor dit probleem. De oplossing waar ze mee zijn gekomen is het opzetten van een duaal geldsysteem. Dat klinkt heel spannend, maar in de basis werkt het heel simpel. Het idee is dat cash geld blijft bestaan, maar daarnaast een digitale munt in het leven te roepen. De ruilverhouding tussen cash geld en de digitale munt is afhankelijk van de rentestand. Hiermee kan het houden van cash geld even duur gemaakt worden als het houden van de digitale munt. Als gevolg hiervan is het houden van cash geld geen oplossing meer om aan een negatieve rente op je spaargeld te ontsnappen. Dit is makkelijker te begrijpen aan de hand van een voorbeeld.

Stel dat de rente op digitaal geld naar -3% zou dalen. Voor de daling van de rente kreeg je voor 100 euro aan cash geld nog 100 euro aan digitaal geld. Na de daling van 3% krijg je voor je 100 euro aan cash nog maar 97 euro aan digitaal geld. Bij een daling van de rente wordt cash geld minder waard ten opzichte van de digitale munteenheid. Zo kunnen centrale banken een verlaging van de rente ook voelbaar maken voor cash geld en kun je dit niet meer gebruiken om aan een negatieve rente te ontsnappen. Dit is waarschijnlijk een belangrijke reden waarom je tegenwoordig hoort dat veel overheden onderzoek doen naar de mogelijkheden om een digitale munteenheid te introduceren.

Op dit moment lijkt de aanwezigheid van cash geld in de samenleving dus een blokkerende factor te zijn voor centrale banken om een diep-negatieve rente in te voeren. Naar mijn mening is dat echter een goede zaak. Er kleven namelijk enorme nadelen en risico’s aan het langdurig hanteren van een negatieve rente. In feite komt het neer op een uitholling van de waarde van geld. Als je geld toe krijgt om geld te lenen, kun je dan nog wel zeggen dat geld iets waard is? Hoe lager de rente, hoe meer geld er in omloop komt en hoe hoger de huizenprijzen en aandelenkoersen zullen worden. Geld zal steeds meer zijn waarde en betekenis gaan verliezen en mensen die vastgoed en aandelen bezitten zullen op papier steeds rijker worden. Het verschil tussen arm en rijk zal blijven toenemen en dat kan op de lange termijn niet goed gaan.

Wat denk jij over deze kwestie? Meld je aan voor ons gratis discussiekanaal op Telegram en laat je stemgeluid horen!
Crypto Insider David heeft weer een nieuwe wekelijkse koersanalyse voor je klaarstaan! Er zijn zowel bullish als bearish signalen, maar wat valt hier uit op te maken? David deelt zijn kennis met je in zijn laatste column.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie