Timo Bult Timo Bult Timo Bult
27/02/2021 09:15 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/02/2021 09:15 Columns

Timo’s take: Ethereum (ETH) in de problemen, kunnen Cardano (ADA) en Polkadot (DOT) nu toeslaan?

icon-columns
Columns
Timo’s take: Ethereum (ETH) in de problemen, kunnen Cardano (ADA) en Polkadot (DOT) nu toeslaan

Ethereum (ETH) was het allereerste smart contract-platform van de cryptomarkt. Nog altijd is de moeder der aller altcoins de grootste altcoin op de markt. Echter zien we de afgelopen tijd meerdere berichten verschijnen over crypto-projecten die deels overstappen naar andere blockchain-netwerken, of overwegen dit te doen. Wat is hier aan de hand en betekent dit het begin van het einde van Ethereum?

Het succes van DeFi zorgt voor kopzorgen bij Ethereum

Zonder al te diep in te gaan op de technologie die ten grondslag ligt aan Ethereum, is het belangrijk om te weten wat de oorzaak is van de problemen. Ethereum is een proof-of-work (PoW) blockchain. Dit houdt in dat miners transacties verwerken. Door veel energie (werk) in het verifiëren van transacties te stoppen, bewijst een miner dat de door hem verwerkte transacties ook echt kloppen. Een probleem van PoW is echter dat het niet heel schaalbaar is. Wanneer er enorm veel transacties gedaan worden, kunnen de miners niet alles meer verwerken. Op dat moment is een miner geneigd om eerst transacties te verwerken waar een hogere transactievergoeding aan mee is gegeven door de verzender.
Nu de Decentralized Finance (DeFi) industrie enorm aan begint te trekken, loopt het zweet bij de Ethereum-ontwikkelaars wellicht in de bilnaad. DeFi projecten, zoals gedecentraliseerde exchanges, zijn namelijk voornamelijk op Ethereum gebouwd. Die projecten zijn goed voor een enorme hoeveelheid transacties op het Ethereum-netwerk met dus stijgende transactiekosten tot gevolg. Gegevens van Etherscan laten zien dat een transactie met een ERC20 token op dit moment gemiddeld $12,60 kost. Een swap op DEX Uniswap kost zelfs gemiddeld $38,75. Duur dus!
Verschillende projecten zijn dan ook op zoek naar alternatieven. Zo is de stablecoin Tether (USDT) langzaam richting TRON (TRX) aan het schuiven, stemde de community van SingularityNET voor de overstap naar Cardano (ADA) en maakte 1inch gisteren bekend deels over te zullen stappen naar de Binance Smart Chain. Dit lijkt het perfecte moment voor “Ethereum killers” om toe te slaan.

Gaan de Ethereum killers Ethereum ‘killen?’

Persoonlijk denk ik niet dat dit het begin van het einde is. Ethereum heeft de wind mee doordat het een first mover is. Het project biedt voor veruit de meeste projecten een thuishaven. Daarnaast zijn er second layer-oplossingen die transactiekosten weer naar beneden kunnen brengen. Bovendien zijn er meerdere ontwikkelingsvoorstellen om de transactiekosten naar beneden te brengen en staat ETH 2.0 voor de deur. Wel zal de volledige overstap naar ETH 2.0 nog jaren in beslag kunnen gaan nemen.
Ook is het belangrijk om te begrijpen dat Ethereum killers niet allemaal precies hetzelfde doel dienen. Relevant hieraan zijn de uitspraken die Cardano-oprichter Charles Hoskinson (tevens medeoprichter van Ethereum) onlangs in een interview deed:

“Er ligt een grote nadruk binnen het Cardano-project op de derde wereld. We geven veel om economische identiteit en we vragen ons af hoe we geldovermakingen, microfinanciering en verzekeringen kunnen regelen […] Ethereum concentreert zich op Europa en Noord-Amerika, Ze richten zich veel op traditionele financiën en veel op het verstoren van de Fortune 500, dus we richten ons in zekere zin op iets andere klantenbases.”

Volgens Hoskinson is er door de verschillende markten die de verschillende projecten targetten zeker ruimte voor Polkadot, Cardano en Ethereum om naast elkaar te bestaan, net zoals Google, Apple en Microsoft dat doen. Dus wees gerust; het einde van Ethereum is hoogstwaarschijnlijk niet in zicht. Wel denk ik dat Ethereum’s dominantie op de markt zomaar eens ingedeukt kan gaan worden door projecten als Cardano, Polkadot en Binance Smart Chain!

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie