Niels Poerwoatmodjo Niels Poerwoatmodjo
4 min. leestijd

Crypto creditcard: Wat is het en hoe werkt het?

Foto: 3rdtimeluckystudio/Shutterstock

We kunnen er niet meer omheen: investeren in bitcoin en andere cryptomunten is populair. Het is niet voor niets het geval dat zoveel Nederlanders momenteel in bitcoin stappen. De koers heeft eerder in 2021 een record gehaald en de coronacrisis zorgt ervoor dat men op een andere manier dan in standaard aandelen is gaan investeren. Om betalen met bitcoin en andere digitale munten nog eenvoudiger te maken, is het aan te raden om een zogeheten crypto creditcard aan te schaffen. Wat is een crypto creditcard precies en wat kun je ermee? Je leest het in dit artikel.

Bitcoin die zich kranig houdt in economisch woelige tijden: hoe kan dat toch?
Bitcoin die zich kranig houdt in economisch woelige tijden: hoe kan dat toch?

Wat is een crypto creditcard?

We kunnen een crypto creditcard (of crypto debitcard) vergelijken met een standaard betaalpas. Een crypto creditcard is namelijk bijna hetzelfde als een gewone creditcard; het grote verschil is dat je niet in euro’s (of een andere valuta) betaalt, maar in cryptomunten die je bezit. Hierbij is het interessant en goed om te weten dat je het digitale geld niet als zodanig naar de ontvanger gaat. Stel – je bent in een winkel en je wilt betalen met een crypto creditcard. Je betaalt in zo’n geval wel met je eigen cryptomunten, maar de ontvanger ontvangt het bedrag in geld, zoals dollars of euro’s.

Iedere crypto creditcard wordt ondersteund door Visa of Mastercard. Dat betekent dat je dus wel te maken hebt met de voorwaarden en regels van deze bedrijven. Daarnaast is een crypto creditcard ook meer een soort prepaid creditcard. Je moet er namelijk eerst een bepaald bedrag op zetten voordat je de creditcard kunt gebruiken. Zie het als een prepaid telefoonkaart van vroeger waar je ook pas gebruik van kon maken nadat je de kaart had opgewaardeerd. Bij credit-cardaanvragen.nl vind je diverse soorten goedkope creditcards met prepaidopties.

Verschil crypto creditcard en gewone creditcard

Nu vraag je je misschien af waarom je voor een crypto creditcard zou moeten gaan. Het lijkt immers of er niet echt verschillen zijn op te merken tussen een crypto creditcard en een gewone creditcard. Natuurlijk is dat niet het geval – met een ‘gewone’ creditcard kun je immers niet met cryptovaluta betalen. Daarnaast werkt een crypto creditcard dus als het ware vooral zoals een prepaid creditcard, niet als een gewone creditcard. Dat betekent dat je bij een crypto creditcard niet te maken krijgt met de nadelen van een creditcard.

Je wordt bijvoorbeeld niet getoetst bij Bureau Krediet Registratie (BKR) wanneer je een crypto creditcard aan wilt vragen. Bij een gewone creditcard is dat wel het geval. Ook heb je niet te maken met opzegtermijnen en andere belangrijke data. Zolang er geen digitaal geld op je crypto creditcard wordt gewaardeerd kun je de pas niet gebruiken. Je maakt dus ook alleen gebruik van het virtuele geld zoals bitcoin dat je zelf beschikbaar stelt. Dat scheelt wellicht ook weer qua impulsieve uitgaven. Daarom kun je een crypto creditcard het beste vergelijken met een prepaid creditcard.

Bitcoin die zich kranig houdt in economisch woelige tijden: hoe kan dat toch?
Bitcoin die zich kranig houdt in economisch woelige tijden: hoe kan dat toch?

Voordelen en nadelen van betalen met crypto creditcard

Het is dus zeker mogelijk om vandaag de dag snel en gemakkelijk te betalen met een crypto creditcard. De verwachting is dat de interesse in crypto creditcards de komende jaren alleen maar toe zal nemen, net als momenteel al het geval is met cryptogeld in het algemeen. Een aantal voordelen van betalen met een crypto creditcard is onder andere:

  • Crypto creditcards zijn altijd goed beveiligd. Betalingen met zo’n betaalpas gebeuren volledig veilig.
  • Je kunt op steeds meer plekken en in steeds meer landen betalen met een crypto creditcard.
  • Je hebt met een crypto creditcard volledig beheer over je eigen uitgaven. Je bepaalt zelf hoeveel bitcoin of andere altcoins je op de kaart zet. Er is geen bank als tussenpersoon of -bedrijf aanwezig, waardoor je volledig onafhankelijk en vrij bent. Dat is voornamelijk prettig voor mensen die er op hun privacy zijn.
  • Betalingen worden bij een crypto creditcard direct gedaan. Bij een normale creditcard krijg je je rekening pas aan het einde van de maand.
  • Je hebt met een crypto creditcard niet te maken met de nadelen van een normale creditcard zoals een betalingstermijn en het feit dat je kredietwaardig moet zijn.

Zijn er naast de vele voordelen ook nadelen te vinden aan een crypto creditcard? Ja, er zijn zeker wat kanttekeningen te benoemen. Je moet er bijvoorbeeld rekening mee houden dat de cryptomarkt volatiel is. Dat betekent dat de waarde van de bitcoin of andere coins op je crypto creditcard per moment kan wisselen. Daarnaast moet je weten dat er veel crypto creditcards beschikbaar zijn die alleen zijn gericht op de Amerikaanse markt. Wil je een crypto creditcard aanvragen in Nederland dan moet je er dus goed op letten of die creditcard te gebruiken is in Nederland.


Bovenstaand artikel is een ingezonden stuk en valt buiten de verantwoordelijkheid van Crypto Insiders. Dit is geen financieel advies.

Deel dit artikel
Auteur:
Over de auteur:
Niels Poerwoatmodjo

Head of Content Niels kwam in 2017 in aanraking met cryptocurrency. Toegegeven, het duurde even voordat de vonk oversloeg, maar toen dat gebeurde was hij van één ding overtuigd: Iedereen moet in begrijpelijke taal over de wereld van cryptocurrencies en blockchain-technologie kunnen lezen!

Net binnen
Meest gelezen
xrp analyse door crypto expert
Crypto expert: ‘alleen XRP bezitten is genoeg om rijk te worden’
  • 29/04/2025
  • 3 min. leestijd
60% van cryptobeleggers is jong en investeert minder dan $10.000
Topanalist: Wie rustig blijft, kan miljonair worden met crypto
  • 01/05/2025
  • 2 min. leestijd
Robert kiyosaki spreekt op gala
Robert Kiyosaki: ‘Wie nu in bitcoin, goud of zilver stapt, wordt straks rijk’
  • 29/04/2025
  • 4 min. leestijd
Trumps crypto-rijk slaat weer een altcoin in, maar lijdt zwaar verlies
Bitcoin trekt zich los van beurs – beleggers vluchten door Trump-chaos
  • 01/05/2025
  • 3 min. leestijd
Een foto van het logo van Ripple op de achtergrond en het logo van XRP op een mobiele telefoon op de voorgrond
Geruchten over samenwerking tussen Ripple en Amazon: hoe zit het écht?
  • 29/04/2025
  • 2 min. leestijd
Advertentie
Advertentie
Een cadeau van onze partners: start met een voorsprong 🎁

Zet je eerste stappen in crypto met meer kennis én een extraatje. Ontvang exclusieve bonussen en kortingen van onze partners.