Redactie Redactie
05/01/2023 18:02 5 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/01/2023 18:02

Zou DeFi CeFi kunnen vervangen?

icon-featured
Featured

Foto: Shutterstock/FrankHH

Onderstaand artikel is een ingezonden stuk en valt buiten de verantwoordelijkheid van Crypto Insiders. Dit is geen financieel advies en onze analisten zijn geen financieel adviseurs. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Raadpleeg altijd een adviseur bij het maken van financiële beslissingen. De informatie en tips die op deze website worden verstrekt dienen alleen voor educatieve doeleinden.


Zou DeFi CeFi kunnen vervangen?

In het traditionele financiële systeem, bekend als CeFi (Centralized Finance), treden gereguleerde instellingen op als tussenpersoon tussen klanten en fondsen. Maar een relatieve nieuwkomer, bekend als DeFi (Decentralized Finance), heeft het spel veranderd door deze tussenpersonen te verwijderen en een computercode in hun plaats te zetten. In plaats van een bank die geld opslaat en transacties uitvoert, neemt een reeks elektronische processen het over waardoor velen zich afvragen of de bank op een bepaald moment overbodig zou kunnen worden.

De kracht van DeFi ligt in de smart contracts die worden gebruikt om de financiële infrastructuur op blockchains op te zetten. Fabian Schar van de Universiteit van Bazel legt uit dat het nieuwe systeem opwindend is door zijn ongekende transparantie, gelijke toegangsrechten en het feit dat er “weinig behoefte is aan bewaarders, centrale clearinginstellingen of escrow-diensten” om de zaken vast te leggen. 

Uit DeFi zijn geheel nieuwe soorten financiële producten voortgekomen zoals flash loans, atomic swaps, and autonome liquidity pools. Sommige elementen van DeFi, zoals uitwisselingsplatforms (DEX’s genoemd) hebben echter onlangs aangetoond kwetsbaar te zijn voor cyberaanvallen, waardoor het pleit voor het wederzijds bestaan van beide.

Laten we zowel DeFi als CeFi nader bekijken. Een must-read voor iedereen die geïnteresseerd is in cryptohandel.

Belgische solana handelaar geniet van 600% winst door ‘long-strategie’
Belgische solana handelaar geniet van 600% winst door ‘long-strategie’

Smart contracts

Openbare smart contract platforms zoals de Ethereum blockchain zijn dé fundamenten waarop DeFi is gebouwd. De smart contracts worden gebruikt om protocollen te vormen die nieuwe versies van financiële diensten kunnen produceren die onbeperkt en open zijn voor publiek toegang. Deze smart contracts zijn zo gemaakt dat elke relevante persoon die deelneemt aan een transactie de kans krijgt deze te verifiëren. In dit opzicht lijken ze misschien wat minder gestroomlijnd dan CeFi-transacties, maar sommigen beschouwen de door transparantie gegenereerde veiligheid van DeFi als compensatie. 

Handig als ze zijn kunnen smart contracts niet alleen crypto-activa opslaan, maar ook vrijgeven volgens voorgeprogrammeerde criteria. “Dit maakt een grote verscheidenheid aan nieuwe toepassingen en bloeiende ecosystemen mogelijk”, legt Schar uit. 

Qua snelheid zijn de overdrachten van tokens bij DeFi transacties een stuk sneller dan bij CeFi. Wat leningen betreft maakt DeFi het mogelijk het proces in volledige anonimiteit te doorlopen. DeFi is echter nog steeds gevoelig voor cybercriminaliteit, zoals u zult zien.

Advertentie

Misdaad en oneerlijkheid

De afgelopen maanden werden miljoenen dollars gestolen uit DeFi protocollen en de ervaring van de gedecentraliseerde crypto trading exchange Mango in oktober “resulteerde effectief in een totale leegloop van alle beschikbare equity”, tweette het bedrijf destijds. De populaire Mango DEX werkt op de Solana blockchain en faciliteert cryptoleningen en -handel. Het bedrijf werd plotseling het slachtoffer van een nieuwe, schadelijke hack. De aanvaller verhoogde de prijs van de Mango crypto handelstoken door het openen van grote posities op Mango perpetual futures, waardoor ze 100 miljoen dollar van de beurs konden halen, die prompt verdween. 

Slechts één week eerder slaagde iemand erin om weg te komen met 570 miljoen dollar Binance-munten. Feit is, zegt Hirander Misra van GMEX Group: “Ondanks hun potentieel zijn DEX’en nog onvolwassen qua evolutie en komen ze met hun eigen reeks veiligheidsrisico’s”. De belangrijkste problemen zijn het gebrek aan bescherming van handelaren, vaste normen en regelgeving in de ruimte, aldus Misra. 

Uit een studie van de Columbia University is ook gebleken dat, hoewel DeFi verondersteld wordt ongevoelig te zijn voor allerlei vooroordelen, mensen die meer uitgeven hun transacties het eerst verwerkt krijgen. Professionele handelaren die betalen om sneller gegevens te krijgen, hebben zo dus een voordeel. “Als je kijkt naar de egalitaire kijk op de blockchain, is het absoluut niet eerlijk”, merkt Larry Tabb van Bloomberg Intelligence op.

Vooruitkijken

In plaats van dat de ene de andere vervangt, is de traditionele CeFi wellicht voorbestemd om samen te gaan met de DeFi zodat ze elkaar kunnen aanvullen. Banken en fondsbeheerders zullen zich waarschijnlijk gedwongen voelen om de diensten van lenen, verhandelen en betalen in cryptocurrency aan te bieden. Bovendien kan CeFi in de problemen komen als het gaat om het financiële systeem dat rond de web3-economie ontstaat. “Hoe bouwen we daar een pad van fiatgeld?” vraagt Lex Sokolin van ConsenSys zich af.

De verbindingen tussen CeFi en Defi moeten worden gevormd en gladgestreken. Het lijkt bijvoorbeeld onmogelijk om een CBDC (central bank digital currency) die werkt op een geautoriseerde blockchain te bundelen in een transactie die plaatsvindt op een gedecentraliseerde blockchain zoals Ethereum of Bitcoin. Rapporten geven aan dat Meta Platforms geïnteresseerd is in het uitbrengen van een gecentraliseerde valuta waarvan de thuisbasis in virtual reality ligt, wat een interessante ontwikkeling zou kunnen zijn om in de gaten te houden.

Voor alle lezers met een betrokkenheid bij CFD crypto trading zal het zeer relevant en interessant zijn om op de hoogte te blijven van wat Fabian Schar de “steeds uitbreidende mogelijkheden en ongekende belangstelling voor open financial engineering” noemt, die zich zou kunnen uitstrekken tot zowel CeFi als DeFi.


Bovenstaand artikel is een ingezonden stuk en valt buiten de verantwoordelijkheid van Crypto Insiders. Dit is geen financieel advies en onze analisten zijn geen financieel adviseurs. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Raadpleeg altijd een adviseur bij het maken van financiële beslissingen. De informatie en tips die op deze website worden verstrekt dienen alleen voor educatieve doeleinden.

Deel dit artikel

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
XRP stijgt 40% in
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Advertentie

Trending Featured nieuws

https://www.etoro.com/nl/stocks/?utm_medium=Affiliate&utm_source=96164&utm_content=18633&utm_serial=Stocks%20NL&utm_campaign=Stocks%20NL&utm_term=#zero-commissions
Belgische solana handelaar geniet van 600% winst door ‘long-strategie’
Advertentie