Simon Bosch Simon Bosch
19/03/2022 18:20 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/03/2022 18:20

Grootste bank van Rusland ontvangt licentie om crypto uit te geven

Geen onderdeel…
Grootste bank van Rusland ontvangt licentie om crypto uit te geven

Foto: Mino Surkala/Shutterstock

Rusland is een vreemd land wat cryptocurrencies betreft. Eerst verklaarde de Russische centrale bank dat Bitcoin compleet verboden moest worden, maar het geluid uit het Ministerie van Financiën was dat crypto slechts gereguleerd moest worden. Tegelijkertijd ging in 2021 maar liefst tweederde van alle cryptovaluta die met ransomware buitgemaakt was naar Rusland. Toch is het onwaarschijnlijk dat Rusland cryptocurrencies gaat gebruiken om sancties te omzeilen. Nu zet Russissche centrale bank nóg een stap in de goede richting door de grootste bank van het land een licentie te geven om digitale activa te gebruiken en uit te geven.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Sbercoin

Dat schrijft Reuters. De bank in kwestie is Sberbank, die niet alleen de grootste is, maar ook het meest belangrijk is voor consumenten doordat veel Russen er een spaarrekening hebben. Forbes geeft het bedrijf bovendien de 52e plaats in zijn lijst van grootste bedrijven ter wereld. Toch zijn de sancties die wereldwijd veel landen Sberbank en de rest van het bankensysteem hebben opgelegd niet niks, en dat is voor de bank goed te voelen. De Central Bank of Russia helpt een handje door de Sberbank een licentie te geven om cryptovaluta te kopen én zelf uit te geven.

In februari zouden er al plannen zijn ontstaan om een ‘Sbercoin’ te introduceren, maar dat is inmiddels nog niet gebeurd. Vermoedelijk was een gebrek aan goedkeuring van de centrale bank hier een belangrijke reden voor. Het is denkbaar dat de licentie niet alleen is gegeven om het gebruik van cryptovaluta in Rusland te promoten, maar ook om minder afhankelijk te zijn van andere landen en om beter zicht te hebben op transacties. Rusland kan in veel gevallen wel decentrale blockchains gebruiken, maar toch is dit lastig omdat Russische walletadressen in veel gevallen op zwarte lijsten staan. Een ‘eigen’ cryptocurrency van de bank zelf zou dit probleem op kunnen lossen.

Advertentie

Deal met JPMorgan

Sberbank-topman German Gref verklaarde eind 2020 volgens Reuters dat het samenwerkte met JPMorgan voor de ontwikkeling van Sbercoin. Het is bekend dat JPMorgan ook zijn eigen token heeft, JPM Coin. Dit is een USD-stablecoin op de Quorum-blockchain en Sbercoin toont waarschijnlijk veel gelijkenissen met JPM Coin. Toch zal Rusland ook werken aan een CBDC-versie van de roebel. Over hoe Sbercoin en de ‘nieuwe’ roebel van elkaar zullen verschillen valt nog weinig te zeggen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Advertentie
Advertentie