Timo Bult Timo Bult Timo Bult
26/01/2024 14:40 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/01/2024 14:40 Marktupdates

Bitcoin koers stijgt snel en herovert obstakel, inflatienieuws uit VS

Bitcoin-BTC
icon-marktupdates
Marktupdates
Bitcoin koers stijgt snel en herovert obstakel, inflatienieuws uit VS

Foto: Extarz/Shutterstock

De bitcoin koers heeft een groene middag achter de rug, en herovert daarmee zelfs een belangrijk obstakel. Wel kunnen tegenvallende inflatiecijfers roet in het eten gooien voor de koers. In dit artikel lees je alles wat op dit moment speelt rondom bitcoin!

Bitcoin koers schiet omhoog en verovert $65.000, shiba inu stijgt 18%
 • icon-marktupdates
  Marktupdates

Blik op de cryptomarkt

 • Op het moment van schrijven is de totale crypto-marktkapitalisatie 1,59 biljoen dollar, wat 2,9% hoger is dan 24 uur geleden.
 • Momenteel bedraagt de prijs van bitcoin 37.901 euro op de Nederlandse crypto exchange Bitvavo. De gemiddelde prijs van bitcoin op alle grote beurzen is 41.150 dollar. De koers staat daarmee 3,2% in de plus. Bitcoin heeft nu 50,7% van de markt in handen.
 • Er is voor 51,9 miljard dollar aan crypto verhandeld de afgelopen dag. Dit is 7% meer dan gisteren.
Advertentie

Bitcoin herovert belangrijk niveau

In deze editie focussen we wat meer op bitcoin (BTC). De koning der crypto heeft vandaag namelijk een mooie stijging laten zien. Zodoende is de koers weer boven de $40.000 gestegen.

Bitcoin kwam deze week onder dit niveau terecht nadat het sentiment verslechterde. Er heerste enige angst vanwege het feit dat het ETF-fonds van Grayscale flink aan het leeglopen was, waarmee veel BTC op de markt verkocht werd.

Analist James van Straten benoemt in een post dat deze situatie nu voor de vierde dag aan het verbeteren is. “GBTC [het fonds van Grayscale] ziet de outflows voor de vierde dag op rij afnemen,” aldus Van Straten op X.

De andere fondsen doen het daarnaast ook nog steeds goed; BlackRock, ’s werelds grootste vermogensbeheerder, zag al $2 miljard binnenkomen in zijn Bitcoin ETF. Fidelity is nog slechts $175 miljoen verwijderd van eenzelfde mijlpaal. Inmiddels hebben alle fondsen bij elkaar nu 131.340 BTC in bezit.

Short squeeze zorgt voor versnelling

De koers steeg vandaag in enkele uren met ongeveer 3% in waarde. De snelle beweging lijkt deels te zijn veroorzaakt door de liquidatie van short-handelaren. Dat blijkt uit data van Coinglass.

Short-handelaren verwachten dat de koers gaat dalen, maar zodra het tegenovergestelde gebeurt moeten zij hun positie sluiten. Dit gebeurt door middel van het terugkopen van bitcoin. Het effect is dat er meer koopdruk ontstaat wat tot een zogenoemde short squeeze kan leiden.

Bitcoin koers schiet omhoog en verovert $65.000, shiba inu stijgt 18%
 • icon-marktupdates
  Marktupdates

Nieuwe inflatiecijfers VS bekend

Tenslotte zijn er zojuist weer belangrijke cijfers bekend geworden omtrent inflatie. Vanochtend was in de ochtendupdate op Crypto Insiders te lezen dat vandaag de zogenoemde PCE-prijsindex op de planning staat. Deze index toont de mate waarin consumenten meer of minder uitgeven aan bepaalde diensten en producten. Het wordt ook wel de belangrijkste inflatiegraadmeter voor de Amerikaanse centrale bank genoemd.

De cijfers die zojuist zijn gepubliceerd bevatten geen grote verassingen. De Kern PCE ten opzichte van vorig jaar valt zelfs lager uit dan verwacht. In november 2023 was dit cijfer nog 3,2% waar voor december een afname tot 3% werd verwacht. De daadwerkelijke jaarlijkse kern PCE komt echter uit op 2,9%, lager dus dan verwacht.

De afname van de inflatie in de VS lijkt hiermee het verwachte pad naar beneden voort te zetten. De bitcoin koers reageert aanvankelijk vrijwel niet op de nieuwe cijfers.

Bitcoin begint de week sterk, passeert $66.000 – cryptomarkt reageert
 • icon-marktupdates
  Marktupdates

10 euro gratis crypto bij Bitvavo

Ben je op zoek naar een betrouwbare partij om crypto te kopen? In samenwerking met Crypto Insiders geeft het Nederlandse handelsplatform Bitvavo 10 euro gratis aan nieuwe gebruikers die minimaal 10 euro op het platform storten. Dat is ongeveer gelijk aan ongeveer 109,24 CHZ of 3,95 OP!

Maak via deze link een account aan bij Bitvavo en ontvang 10 euro gratis, én handel de eerste 10.000 euro zonder transactiekosten.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie