Rico Engelbarts
16/06/2018 07:13 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/06/2018 07:13

AFM heeft twijfels over conformiteit crypto-investeringen

Nieuws

Foto: Harry Beugelink/Shutterstock

De Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft “twijfels” geuit over het vraagstuk of instanties die handelen in cryptocurrencies voldoen aan de licentie wetgeving, valt te lezen in een officiële brief.
In de brief die verstuurd werd naar marktdeelnemers die beleggingsmogelijkheden voor cryptocurrency beogen aan te bieden, zei de toezichthouder dat de “risico’s” die ermee verbonden zijn, betekent dat dergelijke bedrijven niet konden voldoen aan enige licentieverplichtingen.

Aan het beleggen in crypto’s en het beheer daarvan aanzienlijke risico’s zijn verbonden en een eventueel gewenste uitbreiding van het bestaande productaanbod met crypto’s aanzienlijke additionele beheersingsrisico’s met zich mee neemt.

Beleggingen in cryptocurrency valt niet onder de Nederlandse Wet op het financieel toezicht maar voor bepaalde activiteiten kunnen aanbieders verplicht zijn om een vergunning van de AFM te verkrijgen.
Bij het beoordelen van de huidige ontwikkelingen beweert de AFM dat het een (te) beperkte kennis van deze vereisten bij veel marktpartijen heeft geconstateerd.
Dit in combinatie met de inherente eigenschappen van de huidige crypto’s en crypto-markten maakt dat de AFM dan ook ernstige twijfels heeft of beheerders van beleggingsinstellingen die beleggen in crypto’s aan de zware vereisten voor vergunningverlening kunnen voldoen.
Eerder deze maand is de Nederlandsche Bank toegetreden tot een groeiende consensus over de huidige tekortkomingen van blockchain, waarbij het verkondigde dat de beschikbare technologie-implementaties “niet voldoende efficiënt” zijn om de banksector te dienen.
Niettemin beschouwde een in mei uitgebracht rapport van het CPB cryptocurrency als een grotendeels “laag risico” in verband met financiële stabiliteit.

Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie