Roy van Krieken Roy van Krieken
18/02/2023 16:02 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/02/2023 16:02

1 op de 4 nieuwe crypto in 2022 waren ‘pump and dumps’

icon-altcoins
Altcoin nieuws
1 de cada 4 nuevas criptomonedas en 2022 fueron 'pump and dumps'

Volgens een nieuw onderzoek van blockchain-analyse bureau Chainalysis was een aanzienlijk percentage van alle nieuwe crypto in 2022 niets meer dan een ordinaire pump and dump. Volgens Chainalysis werden er vorig jaar zo’n 1,1 miljoen nieuwe crypto gecreëerd, waarvan volgens hen dus zo’n 25% bestond uit scams.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Pump and dumps

Een ‘pump and dump’ is een klassieke vorm van oplichting binnen de crypto markt. Een project wordt door het team opgehemeld als the next best thing en veel mensen zullen door de ontstane hype instappen. Achter de schermen hebben de mensen die betrokken zijn bij het project echter al lang grootschalig tokens in geslagen.

Op het moment dat het project tractie krijgt en de koers flink stijgt dumpen deze betrokkenen al hun tokens, wat betekent dat zij er met een enorme winst vandoor gaan, maar dat alle ongelukkige investeerders met lege zakken overblijven. Zoals de naam al doet vermoeden wordt dus eerst de prijs gepumpt om vervolgens weer te worden gedumpt.

Chainalysis stelt in hun onderzoek dus dat maar liefst 25% van alle nieuwe crypto in 2022 een dergelijke vorm van oplichting was. In totaal zou er in 2022 zo’n $30 miljoen zijn buit gemaakt door scammers op deze manier in deze periode.

Grootschalige oplichting

In de periode van januari 2021 to 31 maart 2022 is Chainalysis zeker 46.000 mensen op het spoor gekomen die slachtoffer zijn geworden van pump and dumps. In deze periode zou daarnaast maar liefst $680 miljoen afhandig zijn gemaakt van goedgelovige investeerders en handelaren.

De onderzoekers van Chainalysis onthulden dat de prevalentie van pump and dumps grotendeels is toe te schrijven aan het gemak waarmee kwaadwillende personen nieuwe digitale activa kunnen introduceren en er “op papier” een kunstmatig hoge prijs en marktkapitalisatie voor kunnen vaststellen door het aanvankelijke handelsvolume kunstmatig op te blazen en het circulerende aanbod te controleren.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Advertentie
Advertentie