Kevin Schijven Kevin Schijven
24/10/2021 14:14 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/10/2021 14:14

17% van Ethereum whales bezitten meer dan 80% van alle NFT’s op de blockchain

icon-altcoins
Altcoin nieuws
17% van Ethereum whales bezitten meer dan 80% van alle NFT's op de blockchain

Veel van de landen met de hoogste adoptiepercentages zijn minder welvarend. Bron: UNCTAD

Ethereum (ETH) whales bezitten een gigantisch aandeel van alle non-fungible tokens (NFT’s) op het blockchain-netwerk. Volgens een recent onderzoek van blockchain analysebedrijf Moonstream bezit maar 17% van alle wallet-adressen maar liefst 80% van alle NFT’s op Ethereum.

Het onderzoek keek naar maar liefst 7 miljoen NFT transacties van meer dan 727.000 adressen die op het Ethereum netwerk tussen 1 april en 25 september 2001 plaatsvonden. Het onderzoek concludeert dat 17,71% van de allergrootste adressen 80,98% van NFT’s bezitten.

Het onderzoek kaart daarbij aan dat de grootste adressen vooral bestaan uit cryptocurrency-exchanges en NFT marktplaatsen als OpenSea en Nifty Gateway. Dat zij dus een groot aandeel bezitten is niet heel verassend. Het onderzoek meldt dan ook dat verdere analyse in een toekomstig rapport nodig is.

Toch betekent het dat de overige 83,29% van NFT bezitters in vergelijking maar een “handjevol” tokens kocht in dezelfde periode, namelijk ‘maar’ 19,02%. Dat komt echter alsnog zeer in de buurt van de bekende 80-20-regel, oftewel het Pareto-principe. Dezelfde verdeling is in ook de meeste reguliere markten te vinden.

Daar komt bij dat Moonstream niet alle NFT data bekeek, het onderzocht alleen transacties met de ERC-271 standaard en ook geen layer-2 data als die van Polygon (MATIC). Het onderzoek geeft ook de volgende kanttekening:

“Het is mogelijk dat er een klein aantal mensen of organisaties is die een afzonderlijke portemonnee maken voor elke NFT die ze kopen, maar dit op een schaal doen dat onze analyse technologisch en operationeel complex genoeg en duur genoeg zou zijn, dat het virtueel onmogelijk is.”

Toch noemt Moonstream de NFT-markt alsnog zeer toegankelijk voor kleine investeerders:

“Wat deze gegevens ons laten zien, is dat de Ethereum NFT-markt open is in de zin dat de overgrote meerderheid van de deelnemers kleine kopers zijn die hun aankopen waarschijnlijk handmatig doen. Er zijn weinig toetredingsdrempels voor degenen die willen deelnemen aan deze markt.”

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie