Kevin Schijven Kevin Schijven
28/01/2022 14:17 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/01/2022 14:17

$80 miljoen BNB gestolen via Ethereum brug van DeFi protocol Qubit

icon-altcoins
Altcoin nieuws
$80 miljoen BNB gestolen via Ethereum brug van DeFi protocol Qubit

Foto: mbezvodinskikh/Shutterstock

Alweer is een decentralized finance (DeFi) protocol het doelwit geweest van een hacker. Ditmaal gaat het om Qubit Finance. De dief heeft maar liefst $80 miljoen aan cryptocurrency van het platform gestolen. Dat bevestigt Qubit Finance vanochtend op Twitter:

Het gaat dan specifiek om de QBridge, een zogenaamde cross-chain brug van Qubit Finance. Via de Qbridge kunnen gebruikers ether en ERC-20 tokens van Ethereum (ETH) overplaatsen naar de Binance Smart Chain (BSC) als BEP-20 tokens. Hiermee kunnen gebruikers hun crypto uitlenen door ze als onderpand vast te zetten in een smart contract op de cross-chain brug.

De hacker kon de enorme hoeveelheid crypto stelen door misbruik te maken van een kwetsbaarheid in de onderliggende code. Hij of zij maakte een enorme hoeveelheid xETH aan, dat is dus ether opgeslagen op de QBridge, vergelijkbaar met wrapped ether (WETH). Door de kwetsbaarheid kon de hacker dit doen zonder daadwerkelijk ETH vast te zetten in het contract. Vervolgens zette hij deze nephoeveelheid om in binance coins (BNB).

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

$80 miljoen aan BNB gestolen

Maar liefst 206.809 BNB kon de hacker vervolgens uit het smart contract zuigen van QBridge, ter waarde van bijna $80 miljoen. Het is de grootste diefstal in de crypto-industrie van 2022 en de zevende grootste aanval op een DeFi protocol ooit.

QBT, de token van Qubit Finance, kelderde vervolgens hard. De QBT prijs lag voor het incident nog rond $0.00665 en komt vanochtend op $0.00435 uit, een daling van maar liefst 34,5%. De daling lijkt op het moment van schrijven zelfs door te zetten.

Qubit Finance meldt dat de bovenstaande functies momenteel zijn stilgelegd en dat ze de gestolen crypto en de hacker nauw in de gaten houden. Ook is het team van Qubit bereid om de hacker de “maximale” beloning uit te betalen voor het vinden van kwetsbaarheden. Qubit probeert ondertussen contact op te nemen met de hacker, mocht hij of zij deze de beloning niet genoeg vinden.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie