Roy van Krieken Roy van Krieken
11/06/2024 16:08 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/06/2024 14:23

Amerikaanse overheid waarschuwt voor opkomst nieuwe crypto scam

icon-altcoins
Altcoin nieuws
amerikaanse ovherid waarschwut voor nieuwe cryptoscam

Foto: Shutterstock/Koshiro K

De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC), een belangrijke toezichthouder, heeft onlangs een dringende waarschuwing uitgegeven aan het adres van cryptobeleggers over een opkomende vorm van fraude: ‘romance scams’. Dit soort oplichting maakt gebruik van online liefdesrelaties om slachtoffers te misleiden en hun geld afhandig te maken. De FTC roept consumenten op om het contact met verdachte liefdesinteresses onmiddellijk te verbreken en hun omgeving te waarschuwen voor deze scams.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Wat zijn crypto romance scams?

Romance scams zijn fraudepraktijken waarbij oplichters langdurige emotionele banden opbouwen met hun slachtoffers, vaak via datingsites of sociale media, om hen uiteindelijk over te halen te investeren in cryptocurrencies. De FTC benadrukt dat deze oplichters zeer geraffineerd te werk gaan en vaak succesvol zijn in het winnen van het vertrouwen van hun slachtoffers. Ze maken gebruik van technieken zoals het beloven van hoge winsten zonder risico en beweren crypto-experts te zijn.

De FTC waarschuwt dat deze oplichters al miljoenen dollars van nietsvermoedende slachtoffers hebben gestolen. Ze spelen in op de emotionele betrokkenheid van hun slachtoffers en doen zich voor als betrouwbare investeringsadviseurs. Volgens de FTC zijn er enkele duidelijke waarschuwingstekens waarop men moet letten, waaronder beloften van grote winsten, garanties van risicovrije investeringen, en aandringen op snelle geldtransfers.

Cryptoscam wint aan populariteit

Ook in Canada is een stijging van crypto romance scams waargenomen. De Canadian Anti-Fraud Centre (CAFC) meldde op 29 mei een toename van oplichting via sociale media, datingapps en tekstberichten. De CAFC en de Canadian Investment Regulatory Organization (CIRO) hebben samen een waarschuwing uitgegeven over deze scams, waarbij vaak langdurige online communicatie wordt gebruikt om vertrouwen op te bouwen voordat investeringen in crypto-assets worden voorgesteld.

De autoriteiten adviseren voorzichtigheid bij mensen die online over crypto-investeringen beginnen, vooral als er beloften worden gedaan over hoge rendementen. “Na verloop van tijd zal de oplichter voorstellen om te investeren in een kans, vaak met crypto-assets,” aldus de waarschuwing van de overheid. Deze scams zijn bijzonder verraderlijk omdat ze inspelen op de emoties van mensen en hen doen geloven dat hun financiële welzijn in goede handen is.

Wat te doen bij verdachte situaties?

De FTC roept consumenten op om verdachte situaties te melden bij autoriteiten, uiteraard ook in Nederland. Daarnaast is het belangrijk om vrienden en familie te waarschuwen voor de risico’s van romance scams, zodat zij niet in dezelfde val trappen.

Met deze waarschuwing hoopt de FTC consumenten bewuster te maken van de gevaren van romance scams en hen te beschermen tegen deze vorm van financiële misleiding. Als iets te mooi om waar te zijn klinkt, dan is dat waarschijnlijk ook zo.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Afgelopen 2 jaar wekelijks €25 aan solana kopen: het bizarre resultaat
Afgelopen 2 jaar wekelijks €25 aan solana kopen: het bizarre resultaat
Duizenden euro’s winst met €25 per week aan dogecoin - bewezen aanpak
Duizenden euro’s winst met €25 per week aan dogecoin – bewezen aanpak
Waarom BlackRock plots tienduizenden dollars aan meme crypto bezit
Solana memecoin explodeert 7.100%: Experts waarschuwen voor risico’s
Advertentie