Roy van Krieken Roy van Krieken
11/06/2024 16:08 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/06/2024 14:23

Amerikaanse overheid waarschuwt voor opkomst nieuwe crypto scam

icon-altcoins
Altcoin nieuws
amerikaanse ovherid waarschwut voor nieuwe cryptoscam

Foto: Shutterstock/Koshiro K

De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC), een belangrijke toezichthouder, heeft onlangs een dringende waarschuwing uitgegeven aan het adres van cryptobeleggers over een opkomende vorm van fraude: ‘romance scams’. Dit soort oplichting maakt gebruik van online liefdesrelaties om slachtoffers te misleiden en hun geld afhandig te maken. De FTC roept consumenten op om het contact met verdachte liefdesinteresses onmiddellijk te verbreken en hun omgeving te waarschuwen voor deze scams.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Wat zijn crypto romance scams?

Romance scams zijn fraudepraktijken waarbij oplichters langdurige emotionele banden opbouwen met hun slachtoffers, vaak via datingsites of sociale media, om hen uiteindelijk over te halen te investeren in cryptocurrencies. De FTC benadrukt dat deze oplichters zeer geraffineerd te werk gaan en vaak succesvol zijn in het winnen van het vertrouwen van hun slachtoffers. Ze maken gebruik van technieken zoals het beloven van hoge winsten zonder risico en beweren crypto-experts te zijn.

De FTC waarschuwt dat deze oplichters al miljoenen dollars van nietsvermoedende slachtoffers hebben gestolen. Ze spelen in op de emotionele betrokkenheid van hun slachtoffers en doen zich voor als betrouwbare investeringsadviseurs. Volgens de FTC zijn er enkele duidelijke waarschuwingstekens waarop men moet letten, waaronder beloften van grote winsten, garanties van risicovrije investeringen, en aandringen op snelle geldtransfers.

Cryptoscam wint aan populariteit

Ook in Canada is een stijging van crypto romance scams waargenomen. De Canadian Anti-Fraud Centre (CAFC) meldde op 29 mei een toename van oplichting via sociale media, datingapps en tekstberichten. De CAFC en de Canadian Investment Regulatory Organization (CIRO) hebben samen een waarschuwing uitgegeven over deze scams, waarbij vaak langdurige online communicatie wordt gebruikt om vertrouwen op te bouwen voordat investeringen in crypto-assets worden voorgesteld.

De autoriteiten adviseren voorzichtigheid bij mensen die online over crypto-investeringen beginnen, vooral als er beloften worden gedaan over hoge rendementen. “Na verloop van tijd zal de oplichter voorstellen om te investeren in een kans, vaak met crypto-assets,” aldus de waarschuwing van de overheid. Deze scams zijn bijzonder verraderlijk omdat ze inspelen op de emoties van mensen en hen doen geloven dat hun financiële welzijn in goede handen is.

Wat te doen bij verdachte situaties?

De FTC roept consumenten op om verdachte situaties te melden bij autoriteiten, uiteraard ook in Nederland. Daarnaast is het belangrijk om vrienden en familie te waarschuwen voor de risico’s van romance scams, zodat zij niet in dezelfde val trappen.

Met deze waarschuwing hoopt de FTC consumenten bewuster te maken van de gevaren van romance scams en hen te beschermen tegen deze vorm van financiële misleiding. Als iets te mooi om waar te zijn klinkt, dan is dat waarschijnlijk ook zo.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Crypto Ontbijt: Altcoins & Trump crash, Bitcoin-ETF uitstroom zet door
Populaire meme crypto verliest plotseling 99% van zijn waarde
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Zeldzaam Bitcoin signaal wijst op koersstijging naar 180.000 dollar
Nieuwe crypto knalt bijna 1.200% omhoog na notering op Bybit
Advertentie