Ivo Melchers Ivo Melchers
06/06/2023 05:22 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/06/2023 05:22

Binance aanklacht: SEC gaat naast XRP ook achter deze crypto aan

icon-altcoins
Altcoin nieuws
El exchange Binance recupera el control de los fondos de sus clientes

Foto: Grey82 / Shutterstock.com

Gisteren nam de aanklacht van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) tegen cryptobeurs Binance de voorpagina van het crypto nieuws in beslag. In totaal heeft de Amerikaanse toezichthouder 13 aanklachten tegen de grootste crypto exchange ter wereld en zijn CEO Changpeng Zhao (CZ) ingediend. Een van de beschuldigingen is dat de beurs een aantal niet-geregistreerde securities, ofwel effecten, aan het grote publiek heeft aangeboden. Naast zijn eigen BNB-token (BNB) en Binance USD (BUSD) stablecoin worden een veelvoud aan andere altcoins ook als effecten bestempeld.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

SEC categoriseert cardano, BNB en meer als effecten

Velen binnen de crypto community zullen bekend zijn met de lopende rechtszaak tussen de SEC en Ripple. Ripple werd eind 2020 ervan beschuldigt dat het zijn XRP-tokens zonder de juiste vergunningen als effecten zou hebben verkocht. Nu lijkt de financiële waakhond de jacht op andere cryptocurrencies te hebben geopend. Volgens de SEC vallen BNB, BUSD, cardano (ADA), polygon (MATIC), solana (SOL), filecoin (FIL), cosmos (ATOM), the sandbox (SAND), decentraland (MANA), algorand (ALGO), axie infinity (AXS) en coti (COTI) onder de categorie effecten.

Bitcoin (BTC) staat momenteel met bijna 6 procent in het rood over de afgelopen dag, maar altcoins zijn momenteel harder aan het bloeden. De meeste altcoins die worden genoemd door de SEC staan momenteel 10 procent lager dan een dag eerder.

Opvallend genoeg noemde de SEC ethereum (ETH) niet als effect in de aanklacht. In april weigerde SEC-voorzitter Gary Gensler tijdens een hoorzitting van bijna vijf uur te zeggen of ETH als effect gezien moet worden.

De SEC benadrukte echter dat de bewering niet beperkt tot deze specifieke lijst is.

Eind februari gaf Gensler in een interview nog aan dat hij gelooft dat eigenlijk alle cryptocurrencies behalve bitcoin gezien moeten worden als effecten. Destijds kreeg de SEC voorzitter een berg aan kritiek over zich heen aangezien de SEC niet de bevoegdheid heeft om bepaalde activa het label ‘security’ te geven.

Aanklacht tegen Binance en CEO CZ

De gehele waslijst aan aanklachten bestaat bovendien uit het aanbieden van de Simple Earn- en BNB Vault-producten en het staking-programma. Daarnaast zou de beurs het hebben nagelaten om Amerikaanse investeerders de toegang tot Binance.com te ontzeggen en zou het functioneren als een niet-geregistreerde beurs en broker.

De SEC beweert ook dat CZ in het geheim ”de controle zou hebben” over Binance.US, de Amerikaanse tak van Binance, en dat een entiteit die eigendom is van CZ het handelsvolume van deze Amerikaanse tak heeft opgeblazen.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie