Kevin Schijven Kevin Schijven
07/04/2024 14:32 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/04/2024 13:04

Bitcoin-stijl mining op Solana? Nieuwkomer in trek, maar netwerk lijdt

Solana-SOL
icon-altcoins
Altcoin nieuws
Bitcoin mining wordt zwaarder dan ooit één week voor halving

Foto: Scharfsinn/Shutterstock

In tegenstelling tot Bitcoin (BTC) is Solana (SOL) geen proof-of-work (PoW) netwerk, maar een proof-of-stake (PoS) netwerk.

Dat betekent dat er geen mining op Solana is, zoals op Bitcoin. Solana transacties worden niet verwerkt door miners, maar door zogeheten validators.

Onlangs is echter een nieuw project gelanceerd dat een soort bitcoin-mining introduceert op het netwerk van Solana.

Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

Bitcoin-achtige mining op Solana

Solana maakt gebruik van een unieke combinatie van het eerdergenoemde PoS en van proof-of-history (PoH) protocollen. Dit stelt Solana in staat transacties chronologisch vast te leggen wat bijdraagt aan de hoge snelheid van het netwerk.

Er komen hier echter geen miners bij te pas zoals dat bij Bitcoin het geval is. Daarom is onlangs een nieuw project gelanceerd dat alsnog mining introduceert op Solana, genaamd Ore (ORE).

Ore is vergelijkbaar met bitcoin-mining waarbij een computer cryptografische puzzels moet oplossen om het netwerk te beveiligen. In ruil daarvoor ontvangt de miner crypto als beloning.

Er is inmiddels al meer dan 4.000 ORE gemined en daarvan zijn 3.000 tokens geclaimd. In tegenstelling tot bitcoin heeft het echter geen maximum voorraadlimiet. De verwachting is dat na 42 jaar 21 miljoen ORE tokens zullen zijn gecreëerd.

Advertentie

Solana kampt met netwerkproblemen door enorme drukte

Het nieuwe project lijkt snel de aandacht te vinden van de gemeenschap en veel gebruikers zijn al begonnen met ORE mining. Ook kleinere miners kunnen naar verluidt gemakkelijk meedoen.

Het zorgt echter voor flinke druk op het netwerk. Het aantal transacties dat Solana moet verwerken is snel aan het stijgen.

Dit komt op een moment dat Solana al kampt met netwerkproblemen. De toegenomen rage omtrent memecoins op Solana zorgt al voor een enorme drukte op het netwerk.

Onlangs was op Crypto Insiders te lezen dat meer dan 77% van alle transacties op Solana faalt. Dit is inmiddels iets teruggezakt en komt volgens data van Dune Analytics nu op 66,9% uit.

Austin Federa van de Solana Foundation erkent het probleem en zegt dat er gewerkt wordt aan oplossingen:

“Het Solana-netwerk wordt opnieuw op de proef gesteld met een enorme toename van verkeer. Bugfixes worden de komende week uitgerold, waarna de situatie zal beginnen te verbeteren.

Maar er is geen wondermiddel en geen “eindpunt” – we verwachten dat de vraag zal blijven toenemen, wat meer werk zal vereisen om de systemen op te schalen om aan deze vraag te voldoen.

Dit is hoe opschaling eruitziet; het is geen eenmalige actie. Maar keer op keer hebben de diverse groep van kernbijdragers aan dit netwerk laten zien dat Solana inderdaad opschaalbaar is.”

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie