Thom Derks Thom Derks
30/11/2022 10:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/11/2022 10:00

Brazilië legaliseert crypto als betaalmiddel

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Ruim 41.000 Braziliaanse bedrijven handelen nu met crypto

Foto: Filippo Ronca Cavalcanti/Shutterstock

Brazilië gaat niet meteen El Salvador achterna door bitcoin (BTC) om te dopen tot wettig betaalmiddel, maar het zit er niet ver vandaan. In het enorme Zuid-Amerikaanse land is namelijk afgelopen nacht een wetsvoorstel goedgekeurd dat cryptocurrencies legaliseert als betaalmiddel. Een belangrijke stap voor het land waar crypto al zeer populair is.

Bitcoin naar de $50.000, ondanks bearish signalen? John bespreekt het
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

Crypto en airmiles

Het Braziliaanse Huis van Afgevaardigden keurde een wetsvoorstel goed waarin crypto als geldig betaalmiddel opgenomen is. In het document staat dat zowel virtuele valuta als de airmiles van luchtvaartmaatschappijen voortaan geldige betaalmiddelen zijn.

De wet, die al is goedgekeurd, behoeft alleen nog de handtekening van de President van de Republiek om actief te worden. Let op: de nieuwe wet maakt het legaal om met crypto te betalen voor goederen en diensten, maar maakt het geen wettig betaalmiddel.

We spreken van een wettig betaalmiddel indien een vorm van geld door een overheid gestandaardiseerd is voor betalingen door burgers. Hierbij moet je denken aan boetes en belastingen. Een betaalmiddel waarvan de overheid het bredere gebruik in de maatschappij kan afdwingen.

Advertentie

Brazilië en crypto

Overigens is dit niet het eerste positieve wapenfeit van Brazilië op het gebied van crypto. Het land is namelijk ook het Latijns-Amerikaanse land met de meeste actieve crypto ETFs. Verder bieden de meeste grote banken en brokers van Brazilië ook de mogelijkheid om in crypto te investeren.

Even Itaú, een van de grootste private banken van het land, werkt momenteel aan de mogelijkheid om assets te tokeniseren. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan het in blockchain tokens gieten van vastgoed en andere vormen van investeringen.

In de nieuwe cryptowet van Brazilië staan geen plannen voor een central bank digital currency (CBDC). Dat is opvallend, gezien het land ook op dat front flinke stappen zet. Dit jaar is Brazilië bijvoorbeeld begonnen met pilots om de nieuwe digitale valuta te testen. Het doel is om de munt in 2024 op de markt te brengen.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie