Timo Bult Timo Bult
27/03/2021 19:47 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/03/2021 19:47

Cardano (ADA) gaat laatste epoch in voor decentralisatie update op 31 maart, wat gaat er gebeuren?

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Cardano (ADA) gaat laatste epoch in voor decentralisatie update op 31 maart, wat gaat er gebeuren

Foto: Shutterstock/ Piotr Swat

Nog een paar dagen en dan is Cardano (ADA) officieel volledig gedecentraliseerd! Maar wat betekent dit eigenlijk, en is Cardano op dit moment nog gecentraliseerd? In dit artikel lees je een korte uitleg.

Cardano is een blockchain-netwerk dat draait op een Proof-of-Stake (PoS) protocol. Dit betekent dat gebruikers hun ADA kunnen vastzetten, of staken. Door hun ADA vast te zetten mogen deze gebruikers transacties goedkeuren. In ruil daarvoor ontvangen zij een beloning in de vorm van ADA.

Aangezien Cardano nog in ontwikkeling is, hielpen zogenaamde federate nodes het netwerk tot nu toe nog met het verwerken van transacties. Dit om eventuele schade bij een probleem te kunnen minimaliseren. Het bedrijf dat aan Cardano werkt, Input Output HK (IOHK) onder leiding van Cardano-oprichter Charles Hoskinson, draagt de sleutel echter al een tijdje beetje bij beetje over aan de stakers.

Elke epoch, of fase van de blockchain wordt de “d-parameter” met twee procent teruggeschroefd. Het netwerk gaat nu de laatste epoch in voordat de update ingaat. Op 31 maart zal IOHK dus geen federal nodes meer draaien en is het netwerk dus volledig gedecentraliseerd. Een belangrijke mijlpaal.

Hoskinson kijkt tevreden terug:

Alhoewel er niet zoveel zal veranderen is het alsnog een belangrijke mijlpaal in aanloop op de Alonzo hard fork. Dit is de update waarmee smart contracts geactiveerd zullen worden. Hierover maakten de ontwikkelaars onlangs meer informatie bekend, waaronder de verwachte lanceerdatum!

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie