Thom Derks Thom Derks
10/01/2023 13:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/01/2023 13:00

CoinMarketCap beschuldigd van sjoemelen met crypto aidrops

icon-altcoins
Altcoin nieuws
CoinMarketCap beschuldigd van sjoemelen met crypto aidrops

Foto: Ira Lichi/Shutterstock

Als we de beschuldigingen van SaTT Token mogen geloven, dan fraudeerde CoinMarketCap op een behoorlijke grote schaal met crypto airdrops. Afgelopen december was het bijvoorbeeld de bedoeling dat CoinMarketCap tokens van SATT zou uitdelen aan 25.000 verschillende wallets. Dat ging echter niet helemaal zoals het bedoeld was.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Fraude bij CoinMarketCap

Het plan was om 25.000 wallets te voorzien van 4.000 SATT tokens per stuk. Die tokens droegen op dat moment een waarde van ongeveer 6,30 dollar. Uiteindelijk stuurden 20.953 wallets vrijwel automatisch alle tokens naar 21 adressen. Die wallets dumpten vervolgens de tokens op de markt, waarmee ze voor ongeveer 142.000 dollar aan kapitaal vergaarden.

In totaal veroorzaakte de dump van de 21 wallets een koersdaling van ruim 70 procent voor SATT. De airdrop eindigde op 1 december en de tokens werden vervolgens op 10 december verkocht. Het heeft er alle schijn van dat CoinMarketCap dit niet helemaal juist heeft aangepakt.

SaTT laat het er niet bij zitten en klaagde al bij Cointelegraph over de gedragingen van CoinMarketCap. Wat ze dat precies zal opleveren is niet duidelijk, maar het voorval krijgt nu in ieder geval de aandacht die het verdient. Overigens is dit naar verluidt niet de enige airdrop waar mee gesjoemeld is door CoinMarketCap.

Advertentie

TokenBot crypto airdrop

Shaun Newsum, de mede-oprichter van TokenBot, vertelde een vergelijkbaar verhaal aan Cointelegraph. Zijn project organiseerde op 9 december een airdrop met CoinMarketCap en had eenzelfde soort ervaring. Newsum gaf aan dat CoinMarketCap in totaal met een lijst van 30.000 winnaars kwam, maar besloot om de bedragen in delen uit te keren.

TokenBot stuurde zijn tokens eerst naar een batch van 4.000 winnaars, waarvan rond de 3.300 wallets de tokens allemaal naar één wallet stuurden, aldus Newsum. Volgens Newsum verloor het project bij het incident ongeveer 20.000 dollar.

“Het is duidelijk dat iemand ontdekt heeft hoe hij de boel bij CoinMarketCap naar zijn hand kan zetten. Als we alles hadden verstuurd, was de airdrop een gigantisch drama geworden.”

CoinMarketCap werd medio 2020 overgenomen door de grootste crypto exchange ter wereld: Binance.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie