Ivo Melchers Ivo Melchers
01/12/2023 16:12 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/12/2023 13:16

Crypto-investeerders eisen 1 miljard dollar van Cristiano Ronaldo

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Crypto-investeerders eisen 1 miljard dollar van Cristiano Ronaldo

Foto: Maciej Rogowski Photo/Shutterstock

De Portugese voetbalster Cristiano Ronaldo ontving eerder deze week een aanklacht van een groep crypto-investeerders vanwege zijn rol in het promoten van Binance, ‘s werelds grootste cryptobeurs. Nu blijkt dat er een schadevergoeding van 1 miljard dollar is geëist ter compensatie van de geleden verliezen.

Crypto netwerk geeft rol aan PSG, voetbalclub schrijft geschiedenis
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

Crypto misleiding

Middels een zogeheten class action-rechtszaak, ook wel een groepsvordering genoemd, spannen de beleggers Ronaldo voor het karretje.

De meervoudig Ballon d’Or winnaar ging medio 2022 een meerjarige deal aan met Binance om verschillende non-fungible token (NFT) collecties uit te brengen. Met zijn weerzinwekkende fanbase werden er grote successen geboekt, maar volgens de aanklagers was de promotie ‘’misleidend en onwettig’’. Ronaldo wordt ervan beschuldigd dat hij het ‘’aanbieden en verkopen van niet-geregistreerde effecten in samenwerking met Binance heeft bevorderd, ondersteund en/of er actief aan heeft deelgenomen’’.

De goedkoopste Ronaldo NFT kostte bij de lancering 77 dollar, maar momenteel is de waarde zo goed als volledig verdampt. Voor een schamele euro kun je al een dergelijke NFT bemachtigen. Fans voelen zich bedrogen en eisen nu via de rechtbank een schadevergoeding van 1 miljard dollar. Omgerekend is dit zo’n 920 miljoen euro.

De aanklagers claimen bovendien dat Ronaldo’s promoties tot investeringen van andere niet-geregistreerde effecten op het platform van Binance heeft geleid. Ze beweren dat meer dan 100 miljoen Binance-gebruikers zijn blootgesteld aan Ronaldo’s advertenties, onder andere op TV en sociale media.

Ronaldo verantwoordelijk gesteld

Ronaldo zou zijn beroemdheid hebben geleend om investeringen te hypen, waardoor verkeer en investeerders naar het platform zijn gegaan.

De advocaat van de aanklagers, Adam Moskowitz, schreef dat Ronaldo aansprakelijk kan worden gesteld voor de geleden verliezen van de investeerders:

“De bindende wet … in het hele land, met betrekking tot massale promotie van cryptocurrency en niet-geregistreerde effecten werd onlangs verduidelijkt en teruggedraaid. Onder de nieuwe normen kunnen promotors zoals Cristiano Ronaldo, met een financiële prikkel voor zichzelf of voor het financiële voordeel van de emittent van de effecten (Binance), aansprakelijk kunnen worden gesteld onder de effectenwetgeving voor het gebruik van internet en sociale media voor massale werving van cryptocurrency.”

De advocaten van de aanklagers zijn van mening dat een forse schadevergoeding de enige weg is naar gerechtigheid voor de slachtoffers.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie