Simon Bosch Simon Bosch
18/02/2024 20:58 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/02/2024 17:39

Crypto-projecten delen enorm veel ‘punten’ uit, wat houden ze in?

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Crypto-projecten delen enorm veel ‘punten’ uit, wat houden ze in?

Foto: Dr. Victor Wong/Shutterstock

De wereld van cryptocurrencies en blockchain is altijd al opmerkelijk geweest, daar is ook nu weinig aan veranderd. Een nieuwe ontwikkeling die handelaren verward is opgedoken. Dit zijn de mysterieuze ‘punten’, maar die staan doorgaans niet op de blockchain. Toch is er al een enorme hoeveelheid van uitgegeven, en handelaren hebben zelfs al manieren bedacht om erop te speculeren.

Near Protocol cryptonetwerk gaat overstap maken naar AI
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

Vreemde ‘punten’ nieuwe hype in crypto-land

Deze zogenaamde punten moeten niet worden verward met ‘gewone’ tokens, waar je bijvoorbeeld gewoon van kan checken hoeveel ervan bestaan. Met punten kan dit meestal niet; de informatie is volgens The Block zelfs meestal niet eens publiek. Punten staan namelijk niet op de blockchain, waardoor het erg lastig is om in te schatten hoeveel er bestaan.

The Block heeft op 14 netwerken 115 miljard punten gelokaliseerd, maar of dit alles is, is nog maar de vraag. Zo weigerde de Magic Eden oprichter te onthullen hoeveel punten (of in dit geval ‘diamonds’) er precies zijn. Magic Eden heeft volgens hem niet eens een systeem om alle punten te tellen.

Ook verschillen punten van reguliere tokens in hun gebruiksdoel. Punten worden uitgedeeld aan netwerkgebruikers als ze bepaalde dingen op de blockchain doen, zoals tokens swappen.

Advertentie

Handel in punten bestaat al

Als je iets potentiële waarde geeft, dan ontstaat er al snel een drang om deze waarde te verhandelen. CoinDesk heeft dat kunnen bevestigen met zijn eigen DESK-token. Deze token had na introductie nog geen waarde, dat liet de crypto-krant überhaupt niet toe. In plaats daarvan was het een experiment om de interactie met lezers te vergroten.

Maar diezelfde lezers vonden uiteindelijk een manier om deze mysterieuze ‘dit-zijn-geen-tokens-tokens’ te verhandelen op secundaire markten. Eind januari koos CoinDesk er daarom voor om het project helemaal in de ijskast te zetten. Iets vergelijkbaars was een paar jaar geleden het geval voor Reddits Moon (MOON) token, die alleen nog op het testnet bestond. Daar hebben ze meestal geen waarde.

Toch bestaan er voor andere projecten verschillende decentralized finance (DeFi) markten voor punten, zoals Whales Market en Pendle Finance. Op laatstgenoemde kun je zelfs hefbomen van tot 74 keer je inleg krijgen op basis van de waarde van de punten.

Toch beamen zelfs de makers van deze platformen dat het fenomeen opmerkelijk is. Pendle-CEO TN Lee verklaarde aan The Block dat handelaren bijvoorbeeld doen aan yield farming met geld dat ze van deze punten hebben geleend. Dat maakt het extra risicovol.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie