Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
22/07/2023 08:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/07/2023 08:00

Crypto rechtszaken raken stablecoins hard: marktkapitalisatie keldert

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Tether rechaza acusaciones y tacha el informe de

Foto: photo_gonzo / Shutterstock.com

Terwijl Bitcoin (BTC) maar zijwaarts blijft bewegen, daalt de marktkapitalisatie van stablecoins. Inmiddels blijkt uit data van analyse platform CCData dat dit aantal een nieuw niveau heeft bereikt, het laagste sinds augustus 2021. De dalende trend heeft een ongebroken reeks van 16 maanden doorgezet. 

Een van de hardst getroffen stablecoin projecten is Pax Dollar (USDP). Het moest in de maand juli een daling doorstaan van 43,1%. Waarbij de marktkapitalisatie begin deze maand nog net boven de $1 miljard stond, is dit nu slechts $563 miljoen. Voor het project is de huidige waarde het laagste sinds eind 2020. 

In tegenstelling blijkt Tether (USDT) nog altijd de eerste stablecoin te zijn en zag het deze maand juist een kleine stijging. Het project bereikte zelfs een nieuwe all time high marktkapitalisatie van $83,8 miljard. 

🔔 Vandaag: Alle Nederlanders crypto-bezitters krijgen €60 gratis goud
  • Advertentie
  • GoldRepublic

USD Coin en Binance USD geraakt door SEC rechtszaak

Andere kleinere stablecoins, zoals Binance USD (BUSD) en USD Coin (USDC) daalden met respectievelijk 4,5% en 3%. USD Coin daalde hiermee voor een zevendde opeenvolgende maand. De daling van deze projecten lijkt een gevolg te zijn van de rechtszaak van Amerikaanse Securities and Exchanges Commission (SEC) tegen Binance.US en Coinbase. Hierdoor lijken investeerders te vluchten naar Tether. Ook gedecentraliseerde stablecoins zoals Dai (DAI), USDD (USDD) en Frax (FRAX) zagen door deze gebeurtenis een stijging. De projecten stegen gezamenlijk met bijna 0,5% in marktkapitalisatie.

Advertisement

Nieuwe EU richtlijnen voor stablecoins

Eerder deze maand heeft de Europese bankentoezicht (EBA) richtlijnen aangekondigd voor instellingen die stablecoins uitgeven. De richtlijnen moet zorgen voor verantwoordelijk gedrag van klanten hun bezittingen. Daarnaast zijn exchanges vereist voldoende reserves en liquiditeit te moeten behouden. Hoewel deze maatregelen niet bindend zijn, worden ze na 30 juni 2024 verplicht. Tegelijkertijd heeft de Europese effecten- en marktautoriteit (ESMA) een rapport uitgebracht met voorstellen voor het reguleren van de crypto industrie, en bedrijven krijgen tot 20 september om hierop te reageren. De definitieve regels worden begin 2024 verwacht.

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen investeerde in 2016 voor het eerst in bitcoin. Sindsdien verdiept hij zich in de achterliggende technologie en gelooft hij dat blockchain de potentie heeft – net zoals het internet – om de wereld te veranderen.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement
Advertisement