Ivo Melchers Ivo Melchers
12/06/2024 20:39 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/06/2024 19:29

Cryptohackers hebben $19 miljard gestolen sinds 2011, probleem zet door

icon-altcoins
Altcoin nieuws

Foto: Hryshchyshen Serhii/Shutterstock

Hoewel de crypto-adoptie in rap tempo verloopt, bevindt de industrie zich nog altijd in de kinderschoenen. Dit maakt het nog altijd een aantrekkelijk wereldje voor kwaadwillenden om hun buit te slaan, en dit gebeurt tot op de dag van vandaag nog volop. Sinds 2011, toen de eerste crypto-hack werd gemeld, is er al bijna $19 miljard aan digitale activa gestolen, wat een grote rompslomp vormt voor wereldwijde acceptatie.

Terra-drama nadert einde: Miljarden-schikking leidt tot verkoop bedrijven
Terra-drama nadert einde: Miljarden-schikking leidt tot verkoop bedrijven

Bijna $19 miljard aan crypto gestolen

Blockchain-analysebedrijf Crystal Intelligence, dat tools biedt om illegale blockchain-activiteiten op te sporen en te bestrijden, heeft in een nieuw rapport alle illegale wanpraktijken binnen de crypto-wereld van de afgelopen 13 jaar uiteengezet.

In totaal is er bijna $19 miljard aan digitale activa buitgemaakt sinds 2011. Het rapport vermeldt 785 incidenten van cryptodiefstal, waaronder 220 beveiligingsinbreuken, 345 hacks van decentralized finance (DeFi) protocollen en 220 frauduleuze schema’s.

Hoewel vorig jaar de meeste crypto-gerelateerde hacks werden gemeld, staat 2022 nog steeds bekend als het ‘’dodelijkste jaar qua waarde’’.

Vorig jaar vonden er 286 exploits plaats, resulterend in een totaal verlies van meer dan $2,3 miljard dollar aan crypto-activa.

Gedurende de hardnekkige bearmarkt van 2022 kwam het aantal exploits 30% lager uit op 199. De totale buit van dat jaar ligt echter vele malen hoger op maar liefst $4,2 miljard.

De grootste diefstal ooit vond in 2019 plaats, toen een astronomisch bedrag van $2,9 miljard werd gestolen in verband met het Plus Token Ponzi-schema. Plus Token, opgericht in 2018, deed zich voor als een veelbelovend investeringsplatform dat hoge rendementen beloofde. In werkelijkheid was het een klassiek Ponzi-schema, waarbij de rendementen voor oudere investeerders worden betaald met het geld van nieuwe investeerders.

Advertentie

Cryptohacks blijven toenemen

Zoals duidelijk afgebeeld hieronder blijft het aantal hacks en scams in de crypto-industrie toenemen de laatste jaren ‘’ondanks verbeterde en uitgebreide monitoring- en rapportagemechanismen’’.

Crypto hacks
Crypto hacks en scams per jaar in Amerikaanse dollars. Bron: Crystal Intelligence

Ook dit jaar slaan hackers weer een grote slag. Vorige week kon je nog in het altcoin nieuws lezen dat gedurende de eerste drie maanden van dit jaar al voor $542,7 miljoen aan crypto is gestolen, wat een stijging van 42% betekent ten opzichte van dezelfde periode in 2023.

Hackers lijken zich nu steeds meer te richten op gebieden buiten smart contracts, zoals private key leaks. Ook creëren de stijgende cryptokoersen een aantrekkelijker doelwit voor hackers, omdat succesvolle aanvallen nu simpelweg meer opleveren.

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo Melchers is sinds oktober 2022 actief bij Crypto Insiders. Met een bachelor in psychologie, gespecialiseerd in economische psychologie, en een jaar ervaring als fulltime crypto-redacteur, schrijft Ivo met passie over de cryptomarkt. Hij wil Nederlanders helpen de complexe cryptowereld te begrijpen en verstandige investeringskeuzes te maken. Zijn grote interesse in journalistiek en crypto werd met name gewekt door de vorige bullmarket.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
bitcoin miners stappen over naar kaspa 95% meer winst
Bitcoin houders stappen massaal over naar KASPA (KAS): 95% meer winst
Afgelopen 2 jaar wekelijks €25 aan solana kopen: het bizarre resultaat
Afgelopen 2 jaar wekelijks €25 aan solana kopen: het bizarre resultaat
Advertentie