Roy van Krieken Roy van Krieken
08/06/2024 11:47 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/06/2024 09:21

Aantal cryptohacks in 2024 stijgt enorm – 2 redenen

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk

Foto: Dmytro Tyshchenko/Shutterstock

Het jaar 2024 lijkt een recordjaar te worden voor cryptohackers. In de eerste drie maanden van het jaar zijn er al crypto ter waarde van $542,7 miljoen gestolen, wat een stijging van 42% betekent ten opzichte van dezelfde periode in 2023. Deze toename wordt grotendeels veroorzaakt door verschuivingen in de strategieën van hackers, die nu gemakkelijker doelwitten kiezen.

Memecoins van beroemheden dalen enorm in waarde
Memecoins van beroemheden dalen enorm in waarde

Private key leaks als belangrijkste oorzaak

Hoewel kwetsbaarheden in smart contracts nog steeds een zorg zijn, richten hackers zich steeds meer op andere gebieden, zoals private key leaks. Deze lekken, vaak het gevolg van phishing-aanvallen of onveilige opslagpraktijken, hebben geleid tot aanzienlijke verliezen. Volgens Mriganka Pattnaik, mede-oprichter en CEO van crypto-inlichtingenplatform Merkle Science, zijn deze lekken momenteel de grootste zorg binnen de sector.

“Hoewel smart contract kwetsbaarheden een zorg blijven, richten hackers zich steeds meer op gebieden buiten smart contracts, zoals private key leaks. Deze lekken, vaak door phishing-aanvallen of onveilige opslag, hebben tot aanzienlijke verliezen geleid,” aldus Pattnaik.

Phishing-aanvallen zijn methoden waarbij hackers gevoelige informatie, zoals de private keys van cryptowallets, proberen te stelen. Een andere variant, bekend als address poisoning scams, probeert investeerders te misleiden om geld naar frauduleuze adressen te sturen die lijken op adressen waarmee ze eerder hebben gewerkt.

Een opmerkelijk incident vond plaats in mei, toen een handelaar $68 miljoen aan crypto verloor in een phishing-aanval. De aanvaller misleidde de handelaar om 99% van zijn fondsen naar het adres van de aanvaller te sturen. In een onverwachte wending gaf de onbekende dief het gestolen bedrag echter terug toen blockchain-onderzoeksfirma’s de locatie van de aanvaller ontdekten.

Advertentie

Groei in crypto waarderingen trekt meer hackers aan

Naast de verschuiving in aanvalsmethoden, speelt ook de waardestijging van cryptocurrencies een rol in de toename van hacks. Sinds het begin van het jaar is de totale marktwaarde van alle cryptocurrencies met 54% gestegen. Deze waardestijging creëert een aantrekkelijker doelwit voor hackers, aangezien succesvolle aanvallen nu aanzienlijk meer opbrengen.

Dit heeft niet alleen geleid tot een grotere potentiële buit voor hackers, maar heeft ook meer cybercriminelen aangetrokken tot de cryptomarkt. In mei 2024 alleen al werd er voor meer dan $574 miljoen aan crypto gestolen, een toename van 666% ten opzichte van de voorgaande maand, volgens een bericht op X van PeckShield op 1 juni.

De sterke toename van cryptohacks in 2024 kan worden toegeschreven aan twee hoofdredenen: de verschuiving van hackers naar gemakkelijker doelwitten zoals private key leaks en de aantrekkingskracht van stijgende crypto waarderingen. Deze factoren laten maar weer eens zien dat cryptobeleggers ook in 2024 nog te allen tijde op hun hoede moeten zijn.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Populaire meme crypto verliest plotsing 99% van zijn waarde
Populaire meme crypto verliest plotseling 99% van zijn waarde
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Zeldzaam Bitcoin signaal wijst op koersstijging naar 180.000 dollar
Nieuwe crypto knalt bijna 1.200% omhoog na notering op Bybit
Advertentie