Timo Bult Timo Bult
27/11/2020 10:50 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/11/2020 10:50

DeFi leenplatform Compound ziet $100 miljoen aan leningen geliquideerd worden door fout

icon-altcoins
Altcoin nieuws
DeFi leenplatform Compound ziet $100 miljoen aan leningen geliquideerd worden door fout

Foto: BestForBest/Shutterstock

Gebruikers van het Decentralized Finance (DeFi) leenplatform Compound zijn slachtoffer geworden van een een zogenaamde flash loan exploit. Het voorval heeft kunnen gebeuren doordat de waarde van dai (DAI), een stablecoin, niet overeenkwam met de dollar.
Op LoanScan is te zien dat er gisteren voor maar liefst $100 miljoen aan leningen zijn geliquideerd. Dit houdt in dat een lening via het Compound-platform onmiddelijk wordt afbetaald doordat het onderpand niet langer voldoende is om de lening te kunnen bekostigen.
De initiële oorzaak van de liquidaties ligt bij het Coinbase oracle dat de waarde van DAI weergaf als $1,34 in plaats van $1. Gebruikers en bots die de fout doorhadden konden hierdoor middels een slimme truc met flash loans veel geld afhandig maken:


Iets meer dan $100 miljoen dollar werd geliquideerd. Een van de getroffenen zou de derde grootste Compound farmer zijn. Hij zag $49 miljoen geliquideerd worden. De aanvallers wisten dankzij de verkeerde DAI prijs velen miljoenen buit te maken:


Het is niet voor het eerst dat flash loans, snelle leningen, worden misbruikt om geld te verdienen aan een fout in een DeFi-project. In oktober nog zag Harvest Finance tientallen miljoenen dollars wegstromen na een dergelijke aanval.
DeFi is een relatief jonge sector binnen de crypto-wereld. Het bestaat uit projecten waarop gedecentraliseerde financiële diensten worden aangeboden, zoals leningen. Echter kan een simpele fout in de onderliggende programmacode voor grote problemen zorgen. Men verwijt sommige projecten er dan ook van hun DeFi applicatie te snel te lanceren. Gebruikers wordt daarnaast verweten niet voldoende onderzoek te doen alvorens er geld in te stoppen.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie