Simon Bosch Simon Bosch
26/09/2023 18:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/09/2023 18:30

Deze crypto koers daalde al met 10% in aanloop naar groot evenement

Nieuws
Deze crypto koers daalde al met 10% in aanloop naar groot evenement

Foto: XanderSt/Shutterstock

Een blockchain opzetten en deze laten uitgroeien tot één van de grootste netwerken in de crypto-industrie gaat niet zomaar. Veel projecten zouden het niet redden zonder grote investeringen van durfkapitalisten. Maar als het zover is willen deze partijen soms graag hun investering verkopen, want zodra dat mogelijk is maken ze vaak enorme winsten. Het is mogelijk dat dit op de planning staat voor Optimism (OP). De markt reageert direct angstig.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Crypto is niet altijd snel te verkopen

Investeerders die instappen als het project nog in de beginfase zit slaan doorgaans niet zomaar hun coins in. Dat doen ze bij een initial coin offering (ICO), waar in veel gevallen uitsluitend durfkapitaalfondsen aan mee kunnen doen. Professionele investeerders dus, die vaak miljoenen in één keer investeren.

Verkopen kan doorgaans ook niet zomaar. Over het algemeen duurt het jaren voordat een project écht groot wordt. Vroege investeerders hebben vaak een groot deel van de altcoins in handen. Als zij hun investering zomaar kunnen verkopen als hun investering in waarde stijgt, dan kan dat grote nadelige gevolgen hebben op het project.

Daarom moeten deze investeerders zich doorgaans houden aan een ‘lockup-periode’, waarin ze juridisch verplicht zijn om hun investering niet op de markt te dumpen.

Advertentie

Optimism dump in aantocht?

Maar na een bepaalde periode komt hier verandering in. Volgens data van TokenUnlock mogen vroege investeerders vanaf 30 september 24,16 miljoen OP-tokens verkopen. Dat is goed voor 3,03% van alle uitstaande coins. 12,75 miljoen OP hiervan bestaat uit coins van Optimism-ontwikkelaars, en 11,41 miljoen OP is van externe investeerders. In totaal is dit bedrag op het moment van schrijven ruim 30,7 miljoen dollar waard.

Over het algemeen is dit bearish voor de prijzen van de activa in kwestie. Weliswaar gaat het slechts om 3% van alle uitstaande OP. Maar de holders zullen vermoedelijk een flink rendement hebben gehaald, en ze hebben lang gewacht op een moment om überhaupt te kunnen verkopen.

Het betekent niet dat ze de coins gegarandeerd zullen verkopen, ze kunnen er immers ook voor kiezen om de coins aan te houden. Maar de rest van de markt is sceptisch. De gebeurtenis zit er al een tijd aan te komen, en sinds vorige week is de OP-koers al met 10% gedaald.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie