Ivo Melchers Ivo Melchers
04/12/2022 06:02 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/12/2022 06:02

Dit is hoe je jouw cryptocurrencies veilig bewaart

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Foto: Shutterstock/3Dsculptor

Het omvallen van crypto exchange FTX heeft tot grote zorgen en wantrouwen geleid bij menig crypto-investeerder. Het vertrouwen in centrale partijen binnen de wereld van cryptocurrencies is flink gekelderd, en dat is niet meer dan logisch. Dit heeft ertoe geleid dat zowel crypto investeerders als centrale crypto exchanges hun beleid hebben aangepast.

Investeerders kiezen er namelijk massaal voor om zelf de private keys van hun cryptocurrencies in bezit te nemen. Zo kon je eerder in het Bitcoin nieuws lezen dat de maandelijkse bitcoin (BTC) uitstroom op exchanges een nieuwe all-time high had bereikt. Investeerders nemen steeds meer de touwtjes in eigen handen om de veiligheid van hun investeringen veilig te stellen.

Waarschuwing: bitcoin verliest cruciale steun, wat is de volgende zet?
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Vertrouwen crypto exchanges

Aan de andere kant proberen de crypto exchanges juist het vertrouwen in hen zoveel mogelijk te herstellen. Zo had de grootste crypto exchange ter wereld, Binance, als allereerste partij belooft om hun reserves bloot te stellen. Dit wordt ook wel een merkle-tree proof-of-reserves- genoemd en houdt in dat cryptobeurzen op een cryptografische manier aan gaan tonen dat ze voldoende reserves in kas hebben. Veel andere partijen zijn Binance achterna gegaan en willen ook volledige transparantie gaan bieden aan hun klanten.

Advertentie

Hoe zijn jouw cryptomunten veilig?

Not your keys, not your coins’ is een bekend gezegde in de crypto wereld. Dit heeft betrekking op het feit dat wanneer men ervoor kiest om hun cryptovermogen op een exchange te laten staan, die exchange feitelijk de eigenaar is van ‘jouw’ cryptomunten. Jij bent dan namelijk niet degene die de private keys in handen heeft. De allerbeste optie is dan ook om de fondsen naar een eigen wallet te sturen. Zo heb je zelf de private keys in handen, wat het bewijs is dat jij de eigenaar bent van de cryptomunten. Deze private keys worden namelijk gebruikt om onomkeerbare crypto-transacties door te voeren.

Een hardware wallet is de meest veilige optie om jouw cryptomunten naartoe te sturen. Dit is een klein apparaatje waar de private keys offline worden opgeslagen. Hierdoor is het tevens ongevoelig voor virussen en malware. Ledger en Trezor zijn op het moment de grootste fabrikanten voor hardware wallets.

De huidige berenmarkt heeft meer dan ooit bewezen dat je geen enkele partij volledig kunt vertrouwen. Het omvallen van onder andere Celsius, BlockFi, Three Arrows Capital (3AC), Voyager Digital en FTX heeft ertoe geleid dat het motto ‘don’t trust, verify’ op de voorgrond is getreden.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Advertentie
Advertentie