Ivo Melchers Ivo Melchers
23/11/2022 18:40 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/11/2022 18:40

Maandelijkse bitcoin uitstroom op exchanges bereikt all-time high

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Foto: Shutterstock/Brian A Jackson

‘’Not yours keys, not your coins’’  heeft in de huidige berenmarkt meer betekenis gekregen dan ooit. Na het faillissement van FTX zijn crypto-investeerders massaal wantrouwend tegenover crypto exchanges en is self-custody plotseling een stuk populairder geworden. Dit betekent dat je zelf de private keys in handen hebt en hiermee alle controle hebt over jouw bitcoin (BTC) of andere cryptocurrencies. Dit wantrouwen tegenover exchanges is dan ook goed terug te zien in de bitcoin uitstroom van exchanges. Volgens data van Glassnode heeft de maandelijkse bitcoin uitstroom van exchanges een nieuwe all-time high behaald.

ETF’s en Bitcoin: een perfecte storm vóór de halving?
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

BTC uitstroom

De relevante indicator hier is de ‘exchange net position change’, die de netto hoeveelheid bitcoin meet die in of uit de wallets van gecentraliseerde exchanges gaat. Wanneer de waarde van deze indicator positief is betekent dit dat investeerders meer bitcoin naar de exchanges hebben gestuurd dan dat ze ervan af hebben gehaald. Een reden voor investeerders om hun BTC naar een exchange te sturen is om het te verkopen.

Aan de andere kant, als de waarde van deze indicator negatief is betekent dit dat er juist meer bitcoin van de exchanges af zijn gehaald. Dit is over het algemeen bullish, aangezien investeerders hun bitcoin naar een externe wallet sturen om het voor de lange termijn vast te houden.

In de laatste weken is deze indicator steeds negatief, wat inhoudt dat er meer bitcoin van de exchanges af worden gehaald. In de afgelopen maand waren het maar liefst 172,7k BTC, wat de hoogste uitstroom is in de gehele geschiedenis van de koning der cryptocurrencies.

Ondergang FTX

De hoge uitstroom heeft veelal te maken met de angst dat andere partijen FTX achterna zullen gaan en ook om zullen vallen. Investeerders vertrouwen gecentraliseerde partijen niet meer en nemen steeds meer de touwtjes in eigen handen met bijvoorbeeld een hardware-wallet. Zo kon je eerder lezen dat hardware-wallet Trezor een flinke stijging had in de verkoopopbrengsten sinds de ondergang van FTX. Concurrent Ledger had zelfs te maken met schaalbaarheidsuitdagingen door het massale gebruik van hun platformen nadat FTX kopje onder was gegaan.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie