Ivo Melchers Ivo Melchers
09/11/2022 15:20 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/11/2022 15:20

Binance belooft reserves te laten zien na FTX drama

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Binance y CZ de nuevo en el punto de mira: demanda de $1.000 millones

De CEO van Binance, Changpeng Zhao (CZ), heeft middels een tweet aan zijn volgers beloofd dat het binnenkort proof-of-reserve gaat hanteren. Dit betekent dat het volledig transparent gaat maken hoeveel bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies ze bezitten. CZ maakte dit bekend na het FTX-fiasco, wat uiteindelijk is geëindigd in de overname van FTX door Binance. De proof-of-reserve belofte is in zekere zin een lichtpunt te noemen in al het negatieve nieuws rondom FTX.

Cryptobeurs maakt crypto toegankelijker voor Nederlanders: klik en trade
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Merkle-tree proof-of-reserves

In het bericht op Twitter, afkomstig van CZ, wordt er gesproken over een ‘’merkle-tree proof-of-reserves’’. Hij zegt namelijk dat alle crypto exchanges deze manier van transparantie zouden moeten hanteren. Dit houdt in dat cryptobeurzen op een cryptografische manier moeten aantonen dat ze reserves in kas hebben. De CEO van Binance noemt dit ook wel ‘’volledige transparantie’’ en Binance gaat hier binnenkort mee beginnen. Als gevolg van proof-of-reserve kunnen beurzen aantonen dat ze alle deposito’s van klanten ook daadwerkelijk in beheer hebben. Bij FTX was dit niet het geval en had alle paniek voor een zogenoemde bankrun gezorgd.

Binance zou echter niet de eerste exchange zijn die het principe van proof-of-reserve gaat hanteren. Het Amerikaanse Kraken heeft dit beleid namelijk al sinds het begin dit jaar. Dit zorgt ervoor dat klanten een stuk meer zekerheid krijgen over hun geld. Uiteindelijk gaat het omvallen van FTX hopelijk dus voor een stuk meer betrouwbaarheid bij alle andere cryptobeurzen zorgen.

Crypto exchange OKX heeft ook via Twitter laten weten dat ze een merkle-tree proof-of-reserves beleid gaan uitrollen in de komende weken. Dit is volgens volgens OKX een ‘’belangrijke stap om een basisvertrouwen in de industrie op te bouwen.’’

Crypto-community

Een groot gedeelte van de Crypto community op Twitter steunt het idee van CZ dat elke crypto exchange aan proof-of-reserves zouden moeten doen. Echter is niet iedereen het eens met het feit dat proof-of-reserves de oplossing is. Antonio Juliano, oprichter van de decentrale exchange (DEX) dYdX, zegt dat dit beleid niet alle noodzakelijke informatie zou onthullen:

‘’Het probleem is dat centralized exchanges (CEX’s) geen bewijs van reserves kunnen leveren. Wat als je een wallet laat zien met $20 miljard. Hoe weet je dat de som van gebruikerssaldi niet $30 miljard is? Hoe weet je of de entiteit uitstaande leningen heeft? Hoe weet je welke contracten ze zijn aangegaan?”

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie