Ivo Melchers Ivo Melchers
17/02/2023 14:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/02/2023 14:15

Er waren bijna 10 duizend ‘pump en dump’ crypto vorig jaar

icon-altcoins
Altcoin nieuws

Foto: Shutterstock/Viktoriia Hnatiuk

In 2022 zagen veel crypto investeerders hun zuurverdiende centen in rook opgaan door de ondergang van cryptobedrijven als Celsius, Voyager en FTX. Echter wordt er vaak nog onderschat hoeveel geld er werd verloren als gevolg van scam-coins. Eerder kon je in het altcoin nieuws lezen dat er in totaal zelfs meer geld verloren ging als gevolg van scams dan bij de ondergang van alle cryptobedrijven in 2022.

Volgens een rapport van blockchain analysebedrijf Chainanalysis zijn er in het afgelopen jaar op de BNB Chain (BNB) en het netwerk van Ethereum (ETH) in totaal 9.900 tokens gelanceerd met de kenmerken van een pump en dump project.

🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis
  • Advertentie
  • Bitvavo

Wat is pump en dump?

Bij een pump en dump wordt met behulp van valse of misleidende informatie geprobeerd om een bepaalde cryptomunt in een korte tijd flink te laten stijgen in waarde. Er wordt heel veel hype en Fear Of Missing Out (FOMO) gecreëerd om investeerders te overtuigen tokens te kopen. De verantwoordelijke partij heeft vóór het creëren van de hype al een erg groot aandeel van de desbetreffende munt aangekocht en verkoopt deze op het hoogste punt. Als direct gevolg daalt de koers heel hard en blijft de massa over met flinke verliezen.

Advertisement

Bijna 10.000 crypto scams

Chainanalysis schatte dat investeerders $4,6 miljard zouden hebben uitgegeven om de bijna tienduizend verschillende frauduleuze tokens te kopen die het heeft geïdentificeerd.

Chainanalysis wist zelf één persoon te identificeren die ervan wordt verdacht vorig jaar in zijn eentje 264 dergelijke tokens te hebben gelanceerd. In het rapport werd hier het volgende over gezegd:

‘’Teams die nieuwe projecten en tokens lanceren kunnen anoniem blijven waardoor serieovertreders meerdere pump en dump schema’s kunnen uitvoeren.”

Het is belangrijk om te vermelden dat het blockchain analysebedrijf een coin als pump en dump beschouwt als het in de eerste week met 90% of meer is gedaald. In totaal werden er vorig jaar ruim 1,1 miljoen tokens gelanceerd op de BNB Chain en Ethereum.

Chainanalysis classificeerde een token als ‘’de moeite waard om te analyseren’’ als een potentiële pump en dump als het in de week na lancering minimaal tien swaps en vier opeenvolgende handelsdagen op gedecentraliseerde beurzen (DEX’s) had. Van de 1,1 miljoen voldeden slechts 40.521 aan de criteria.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement
Advertisement