Roy van Krieken Roy van Krieken
19/12/2022 19:33 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/12/2022 19:33

Crypto in 2022: 118.000 nieuwe scam crypto, 2 miljoen slachtoffers

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Onderzoek: Omzet crypto oplichters daalde 2022 met 46% naar $5,9 miljard

Foto: Eviart/Shutterstock

Het blijft helaas tot op de dag vandaag een van de meest pijnlijke punten waar de crypto markt als geheel overheen moet komen; het bestaan van ontelbare scam-coins beschadigt niet alleen de reputatie van de hele industrie, maar veel crypto investeerders zien hun zuurverdiende centen op deze manier soms in rook opgaan. Ondanks dat de markt wat volwassener begint te worden, werden er in 2022 meer dan 100.000 nieuwe scam-coins gecreëerd.

Adidas lanceert sneakers op Solana, en dit is het prijskaartje
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

Scam crypto coins vooral op BNB Chain en Ethereum

Blockchain risk monitoring bedrijf Solidus Labs heeft onderzocht hoeveel scam-coins er nou daadwerkelijk in circulatie kwamen dit jaar. Volgens hun Rug Pull Report van 2022 blijkt dat er maar liefst 117.629 scam tokens verschenen. Dat is een stijging van zeker 41% ten opzichte van het vorige jaar.

Volgens Solidus Labs verschuilen de meeste scam-coins zich op de BNB Chain. Het rapport stelt zelfs dat maar liefst 20% van alle projecten op de BNB Chain frauduleus van aard zijn. Op de tweede plek staat het Ethereum (ETH) netwerk, met 8% van de ERC-20 tokens die volgens Solidus niets meer dan scams zijn.

Rug pulls en honeypots

In veel gevallen gaat het hier om zogeheten rug pulls. Dat zijn oplichtingspraktijken waarbij de oprichters van de token het doel hebben om zoveel mogelijk investeerders aan te trekken door de belofte van enorme koersstijgingen en vervolgens dumpen de oprichters alle tokens waardoor de koers vaak helemaal tot $0 zakt.

De meest populaire scam blijft volgens Solidus Labs de honeypot. Ook hier worden investeerders gelokt met mooie beloftes, maar zodra zij zijn ingestapt is het niet meer mogelijk om de tokens te verkopen. Uiteindelijk verlaten de oprichters het project en gaan zij er met al het geld vandoor. Het bekendste voorbeeld van een dergelijke scam was Squid Game (SQUID).

Volgens Solidus Labs hebben maar liefst 2 miljoen crypto gebruikers geld verloren aan scams in 2022. Dat aantal is groter dan alle mensen die werden getroffen door de recente teloorgangen van bedrijven zoals FTX, Celsius en Voyager Digital. In totaal verloren hier volgens Solidus Labs slechts 1,8 miljoen mensen geld.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie