Kevin Schijven Kevin Schijven
25/07/2021 12:49 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/07/2021 12:49

Ethereum 2.0 “merge” over half jaar, transactiesnelheid naar 100.000 TPS, Vitalik Buterin spreekt over toekomst

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Ethereum 2.0 merge over half jaar, transactiesnelheid naar 100.000 TPS, Vitalik Buterin spreekt over toekomst

Foto: leksiv/Shutterstock

Dit weekend vindt de World Blockchain Conference plaats. Het is een cryptocurrency conferentie in de de Chinese stad Hangzhou, georganiseerd door 8BTC op 24 en 25 juli:

De conferentie heeft enkele prominente gastsprekers waaronder Ethereum (ETH) oprichter Vitalik Buterin. In een videostream spreekt Buterin over Ethereum 2.0 en vooral over wat er na de zogeheten “merge” zal gebeuren.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Ethereum 2.0

Eind vorig jaar lanceerde de Beacon Chain, de nieuwe blockchain voor het Ethereum 2.0 netwerk. Hiermee zette Ethereum de eerste stap in de overschakeling van een proof-of-work (PoW) systeem naar een proof-of-stake (PoS) systeem.

Ethereum zal in de toekomst geen gebruik meer maken van mining, maar van “staking,” het vastzetten van crypto om onder andere transacties te verwerken, beloningen te verdienen en medezeggenschap over het netwerk te krijgen.

Advertentie

De “merge”

Voordat deze overstap compleet is, zal eerst de “merge” plaatsvinden. Het is een soort samensmelting van het huidige Ethereum netwerk en de nieuwe blockchain. Buterin meldt tijdens de conferentie dat deze merge wellicht eindelijk ergens over een half jaar zal gebeuren, maar dat zou dus ook pas later kunnen zijn.

Maar wat gaat er na de merge nog allemaal gebeuren? Buterin meldt dat vervolgens een “post-merge cleanup fork” zal plaatsvinden. De merge zelf zal namelijk maar een kleine update zijn, maar daarna is nog een hard fork nodig om bepaalde functionaliteiten te implementeren. Een van de allerbelangrijkste functies is de mogelijkheid om ether op te nemen. Alle ether die nu vastzit in het ETH 2.0 contract, kan niet worden opgenomen voordat deze update uitkomt.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

De toekomst van Ethereum

Kort daarna, of wellicht enigszins parallel, zal “sharding” worden uitgevoerd op Ethereum. Sharding is het opsplitsen van de blockchain in meerdere chains. Buterin vertelt dat hiermee zogeheten “rollups” meer ruimte krijgen om transacties te schalen. De rollups kunnen ervoor zorgen dat Ethereum 4.000 tot 5.000 transacties per seconde aankan. Met sharding erbij kunnen de rollups wellicht maar liefst 100.000 TPS aan. Momenteel kan Ethereum maar 15 TPS aan, een groot struikelblok sinds de explosie van de decentralized finance (DeFi) markt.

Ten slotte spreekt Buterin nog even kort over de lange termijn toekomst van Ethereum en het feit dat kwantumcomputers eraan komen. Buterin zegt dat Ethereum hiertegen beveiligd moet worden, maar dat er al oplossingen bestaan. Dit is echter wellicht pas over 5 tot 15 jaar relevant, als niet nog verder in de toekomst.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie