Kevin Schijven Kevin Schijven
03/12/2020 15:44 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/12/2020 15:44

Ethereum (ETH) 2.0: Dit gaat er de komende tijd gebeuren met het netwerk

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Ethereum (ETH) 2.0 Dit gaat er de komende tijd gebeuren met het netwerk

Foto: leksiv/Shutterstock

Gisteren lanceerde eindelijk het langverwachte Ethereum (ETH) 2.0. De Genesis van de Beacon Chain is een feit, maar het is pas de eerste stap van deze lange weg.
De ontwikkeling van Ethereum 2.0 verloopt in meerdere fasen. De lancering van gisteren was pas de eerste fase, oftewel fase 0, en introduceert staking via een nieuw proof-of-work (PoS) consensus mechanisme. Dat betekent dat op Ethereum 2.0 zogeheten validators voortaan transacties verifiëren, en niet miners als op ETH 1.0 en Bitcoin (BTC).
Vervolgens zou fase 1 sharding introduceren. Hiermee splitst de blockchain op in 64 chains waardoor het netwerk parallel informatie kan opslaan en transacties kan uitvoeren. Fase 1.5 zou ETH 1.0 naar een van deze sharded chains brengen waarmee Ethereum proof-of-work (PoW) compleet achter zich zou laten. Fase 2 zou dan vervolgens smart contracts en cross-chain functionaliteiten naar deze shards brengen.
Nu blijkt dat de ontwikkeling van ETH 2.0 wellicht het hele idee van deze fases achterwege laat. Vitalik Buterin, medeoprichter van Ethereum, heeft op 2 december een nieuwe versie van de routekaart voor Ethereum 2.0 op Twitter gepubliceerd.

Een nieuw roadmap voor ETH 2.0

Op deze roadmap zijn de verschillende fases over het algemeen verdwenen. Dat komt omdat een aantal van deze verbeteringen tegelijkertijd ontwikkeld kunnen worden, en dat zou wellicht kunnen betekenen dat een aantal verbeteringen eerder zullen arriveren dan voorheen werd gedacht
De volgende stappen zijn over het algemeen alsnog hetzelfde als voorheen. Ergens volgend jaar zal ook ETH 1.0 naar PoS overstappen, zullen ETH 2.0 light clients lanceren op ETH 1.0 en wordt data sharding geïntroduceerd. Deze waren voorheen gegroepeerd onder fases 1 en 1.5, maar staan dus nu los van elkaar.
De grote vraag is wanneer kan Ethereum 2.0 beter schalen? Momenteel kan ETH 1.0 namelijk maar 15 transacties per seconde (TPS) aan. Met 64 shards zou deze transactiesnelheid een veelvoud van 64 kunnen worden, maar naar verluidt zou de TPS wellicht nog veel hoger kunnen liggen.
Buterin had het voorheen over 100.000 TPS, in theorie dan. Wellicht zullen we ergens volgend jaar een snelheid van enkele duizenden TPS zien. Het blijft echter onduidelijk wanneer deze functies ook daadwerkelijk zullen lanceren, wellicht zijn ze nog een jaar, als niet langer, verwijderd.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie