Kevin Schijven Kevin Schijven
01/12/2020 18:13 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/12/2020 18:13

Ethereum (ETH) 2.0 lanceert zonder problemen, de Genesis van de Beacon Chain is een feit!

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Ethereum (ETH) 2.0 lanceert zonder problemen, de Genesis van de Beacon Chain is een feit!

Foto: leksiv/Shutterstock

Het heeft jaren geduurd, maar eindelijk is het dan zo ver: Ethereum 2.0 is live!
De lancering van de nieuwe blockchain, oftewel de Genesis van de Beacon Chain, vond plaats op 1 december om 13.00 Nederlandse tijd. Naar verluidt is de lancering zonder problemen verlopen.


Medeoprichter Vitalik Buterin hoopte stiekem dat het eerste block op de nieuwe blockchain ondertekend zou worden met een of ander diepgaand bericht, iets dergelijks als de maanlanding. Dat was niet het geval:


Het plan met Ethereum 2.0 is om het netwerk sneller en veiliger te maken. Deze verbeteringen zullen echter pas in een later stadium arriveren. Wel stapt het netwerk al over van een proof-of-work (PoW) naar een proof-of-stake (PoS) consensus protocol.
Hiermee introduceert het netwerk staking. Dat houdt in dat mensen voortaan hun ether vast kunnen zetten in een contract dat rente oplevert. Tevens worden transacties voortaan niet meer verwerkt door miners die een cryptografische sommen oplossen, maar door zogenaamde validators.
De lancering werd vorige week bevestigd, toen de drempel van 524 duizend ETH behaald werd. Dit bedrag moest zeven dagen voor lancering worden vastgezet in het ETH 2.0 depositocontract. Dat verliep in eerste instantie traag, maar enkele dagen voor de deadline kwam het in een versnelling terecht. Op het moment van schrijven zit alweer 884.545 ETH, ter waarde van zo’n $520 miljoen, vergrendeld.
De gehele Ethereum 2.0 update zal in meerdere fases verlopen. De volgende fase, sharding, zal de blockchain van Ethereum in 64 verschillende chains opsplitsen. Dit moet het huidige schalingsprobleem van het netwerk aanpakken. Ethereum zou dan wellicht 100.000 transacties per seconde aan kunnen, momenteel zijn dat maar 15. Het is vooralsnog onbekend wanner de volgende fase lanceert.

Eerste effecten al te zien op de koers?

De koers van ether steeg vanochtend kort boven de $630 uit, vlak voor de lancering. Vervolgens daalde de koers en staat op het moment van schrijven op ongeveer $590. Het is onduidelijk of deze koersbeweging ook daadwerkelijk met de lancering is verbonden. De koers van bitcoin (BTC) toonde vanochtend een dergelijke beweging. Bitcoin zette zelfs een nieuwe all-time high (ATH) neer rond deze tijd van ongeveer $19.850 voordat tegen te veel weerstand aanliep en ook begon te dalen.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Advertentie
Advertentie