Timo Bult Timo Bult
20/06/2020 16:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/06/2020 16:00

Ethereum (ETH) miners stemmen over verhoging gas-limiet, een goed of slecht idee?

icon-mining
Mining
Ethereum (ETH) miners stemmen over verhoging gas-limiet, een goed of slecht idee?

Foto: leksiv/Shutterstock

Ethereum (ETH) miners mogen stemmen over het al dan niet verhogen van de gas-limiet. Dit zou de problemen die ontstaan zijn door de hoge transactiekosten moeten verbeteren en de algehele capaciteit van het netwerk moeten vergroten. Ondanks het feit dat dit positief klinkt, zijn een aantal vooraanstaande figuren binnen de ETH-gemeenschap het niet eens met het verhogen van de gas-limiet.
De gas-limiet zal, indien er genoeg stemmen voor zijn, worden verhoogd van 10.000.000 gas naar 12.500.000 gas per block. Volgens Bitfly zal dit een toename van de capaciteit teweegbrengen:

De #Ethereum-miners stemmen om de Block Gas Limit te verhogen van 10.000.000 naar 12.500.000.

In theorie betekent dit dat het Ethereum-netwerk nu de capaciteit heeft om ~ 44 transacties per seconde af te handelen, in plaats van ~ 35.

Weer een enorme mijlpaal voor de gemeenschap.


De gas-limiet dicteert simpelweg hoeveel transacties een miner in een block kan stoppen. Hoeveel transacties er in een block gestopt zouden moeten worden is altijd een lastige afweging. Terwijl de gebruiker er van zou profiteren als er duizenden transacties per seconden verwerkt zouden kunnen worden, zou dit voor de miners minder ideaal zijn aangezien de capaciteit er niet is. Er is dus een belangrijke balans die gevonden dient te worden.
Een van de nadelen die de gas-limietverhoging kan veroorzaken is het zogenaamde “uncle block” probleem. Dit is een probleem dat optreedt wanneer miners tegelijk een block genereren en er maar een aan de blockchain kan worden toegevoegd. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat miners extra werk moeten leveren.
Daarnaast kan een te hoge gas-limiet ervoor zorgen dat aanvallen makkelijker uitgevoerd kunnen worden, zo stelt de CTO van 1inch, Anton Bukov, aan Cointelegraph:

Operaties die weinig gas kosten maar veel middelen vergen, kunnen worden gebruikt om nodes aan te vallen. […] Als de transactieverwerking 10-15 seconden duurt, zullen de knooppunten volledig stagneren.

Miners zullen overigens binnenkort overbodig worden binnen het Ethereum-netwerk. Ethereum gaat namelijk overstappen op een proof-of-stake (PoS) protocol. Binnen een dergelijk protocol zijn het validators, nodes die de vereiste hoeveelheid ETH gestaked hebben, die transacties goedkeuren. Dit zal Ethereum naar verwachting vele malen efficiënter en sneller maken.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie