proof_of_stake_als_energiezuining_alternatief_voor_ethereum

Ethereum (ETH): Proof of Stake scheelt mogelijk 99% energieverbruik!

Ethereum is van plan een Proof-of-Stake (PoS) model te gaan gebruiken, waardoor het energieverbruik mogelijk met zo’n 99% verlaagd kan worden. Goed nieuws gezien zich vaak de kritiek voordoet dat cryptocurrencies te veel energie verbruiken.

Net als Bitcoin gebruikt Ethereum Proof-of-Work (PoW) als consensus-mechanisme. Ethereum-oprichter Vitalik Buterin benadrukte echter het belang van energieverbruik. Dit is grotendeels te wijten aan het feit dat miners in PoW-blockchains ‘racen’ om transacties. Dusdanig zoeken de miners een voorsprong op het gebied van rekencapaciteit, wat resulteert in het verbranden van miljoenen dollars aan elektriciteits- en mining-gerelateerde kosten.

Volgens Vitalik vereist PoW dus veel elektriciteit en apparatuur, puur gebaseerd op het uitgangspunt dat dit beloningen genereert: meer mining-kracht is dus recht evenredig met de te vergaren inkomsten.

Advertentie

Hiertegenover past PoS een volledig tegenovergestelde filosofie toe; het verbreekt namelijk deze relatie door boetes in plaats van beloningen te gebruiken: waar PoW-miners tegen elkaar laat racen kiest PoS willekeurig validators om transacties te verwerken en te beveiligen. (In een Proof-of-Stake-systeem zijn validators het equivalent van de miners.)

Ten tweede is de belangrijkste zorg binnen een PoS-systeem om ervoor te zorgen dat de validators te allen tijde eerlijk zijn. Dit wordt aangepakt door de validators te verplichten een belang in Ether als onderpand op te zetten, aldus Vitalik in een eerdere blogpost:

De “één zins filosofie” van POS is dus niet “veiligheid komt van energieverbruik”, maar eerder “veiligheid komt van het risico op economische waarde-verlies”

Hoe groter de inzet van een validator, des te groter de kans om gekozen te worden. Een valsspelende validator kan echter zijn of haar inzet verliezen. Dit verschil tussen de potentiële beloningen versus de risico’s van vals spelen dwingt een validator om te allen tijde eerlijk te blijven.

Een van de meest interessante dingen met betrekking tot PoS is het feit dat gegeven validators niet zoveel energie verbruiken om het netwerk te beveiligen. De beloningen kunnen dus ook aanzienlijk lager zijn.

ETH is mogelijk het eerste grote project dat gebruikt zal maken van PoS. Echter zijn er ook al vele andere projecten die druk bezig zijn zelf ook gebruik te maken van het mechanisme, waaronder EOS, Cardano, en Cosmos.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter pagina.

Advertentie
Ad
Ad
SATOS
Reviewed
€16.107,50 Kopen
1
1
Bitcoinmeester
Reviewed
€15.860,10 Kopen
2
2
Bitonic
Reviewed
€15.862,80 Kopen
3
3
Litebit
Reviewed
€15.926,20 Kopen
4
4
Bitvavo
Reviewed
€16.001,00 Kopen
Laatste nieuws