Kevin Schijven Kevin Schijven
16/06/2021 15:13 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/06/2021 15:13

Ethereum (ETH) transactiekosten dalen naar laagste punt van dit jaar, wat zit hierachter?

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Ethereum (ETH) transactiekosten dalen naar laagste punt van dit jaar, wat zit hierachter

Foto: leksiv/Shutterstock

Begin dit jaar stegen de zogeheten gas fee’s, oftewel transactiekosten, van het Ethereum (ETH) netwerk enorm omhoog en het blockchain-netwerk kreeg daar veel kritiek voor. De opkomst van nieuwe markten als decentralized finance (DeFi) en non-fungible tokens (NFT) zorgden voor enorme drukte en Ethereum had daar moeite mee.

Ethereum kan namelijk momenteel maar zo’n 15 transacties per seconde (TPS) aan en als het netwerk verstopt raakt door gaan mensen (of bots) steeds hogere prijzen bieden voor hun transacties. Volgens de Ethereum Gas Price Chart tikte de gas fee’s op 19 mei maar liefst 1.300 Gwei aan. Een Gwei staat voor gigawei, oftewel 1 miljard wei, en komt overeen met een miljardste ether. Vandaag kost een transactie maar tussen de 6 en 11 Gwei op Ethereum:

https://twitter.com/ETHfeeChart/status/1405133267326488580

Wat is de reden van deze enorme daling? Ten eerste is dat natuurlijk de crash in mei. Op 12 mei bereikte ether nog een prijs van $4.350, maar daalde daarna hard omlaag en kwam op 23 mei zelfs even op $1.850 uit, een daling van bijna 60%. Daarna herstelde de koers iets, maar blijft tussen de $2.400 en $2.800 hangen. Het handelsvolume blijft desondanks steeds verder afnemen wat aangeeft dat investeerders momenteel voorzichtig zijn.

We zien daarnaast ook de hype omtrent DeFi en NFT enigszins afkoelen. Een deel van DeFi wordt daarnaast nu ondersteund door Polygon (MATIC), een zogeheten layer-2 schalingsoplossing voor Ethereum. Volgens Polygonscan is het aantal dagelijkse transacties op Polygon sinds medio april met 3.600% gestegen van 200.000 naar maar liefst 7,4 miljoen.

De verwachting is dat Ethereum niet meer zal terugkeren naar de exorbitante prijzen van eerder dit jaar. Dat komt omdat deze zomer nog meer nog meer schalingsoplossingen zullen lanceren voor het netwerk. De eerst volgende is Optimism, of Optimistic Roll-ups. Daarna volgt EIP-1559 met de London hard fork. Uiteindelijk wordt sharding geïntroduceerd, het opsplitsen van de blockchain, en maakt Ethereum de overstap van proof-of-work (PoW) naar proof-of-stake (PoS).

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie