Simon Bosch Simon Bosch
12/05/2022 18:35 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/05/2022 18:35

Europese Commissie wil geen grote euro stablecoins

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Cómo MiCA podría cambiar el futuro de la criptoinversión en la UE

Foto: symbiot/Shutterstock

Als je kijkt naar wat er in de wereld van cryptocurrencies te krijgen is aan stablecoins, dan is het niet veel soeps. Afgezien van wat stablecoins, die de waarde van bijvoorbeeld goud of zilver kopiëren, zijn er bijna alleen maar stablecoins op de Amerikaanse dollar. Als je dit leest, gebruik je vermoedelijk eerder de euro, maar het is moeilijk om aan euro stablecoins te komen. De Europese Commissie wekt nu de indruk dat dit zo zal blijven.

Crypto oplichting neemt sterk toe op Telegram’s TON netwerk
Crypto oplichting neemt sterk toe op Telegram's TON netwerk

Nee tegen grote euro-stablecoins

Dat schrijft CoinDesk, die claimt een rapport te hebben ingezien omtrent de regulatie van stablecoins. Het onderzoek is afkomstig van de Europese Commissie, maar is nog niet gepubliceerd. Het is een zogenaamde ‘non-paper’, die niet de officiële positie van de commissie vertegenwoordigt. Hiermee probeert het vermoedelijk discussie te bevorderen, wat moet resulteren in betere regulaties. CoinDesk heeft met twee individuen gesproken die de inhoud van het rapport hebben bevestigd.

Euro-stablecoins, die niet afkomstig zijn van de Europese Centrale Bank (ECB), worden niet helemaal verboden, volgens CoinDesk. In plaats daarvan heeft de commissie als doel om stablecoin-uitgevers te beperken tot maximaal 1 miljoen transacties per dag. De crypto-krant impliceert dat de marktwaarde verder niet boven de 200 miljoen euro uit mag komen.

Advertentie

Achterliggende reden

Uiteraard zou het rapport niet alleen het stimuleren van discussies als doel kunnen hebben. Het zou ook kunnen dat de commissie hiermee aangeeft dat het geen grote stablecoins wil hebben. De VS lijkt deze stablecoins vooralsnog wel toe te staan. Momenteel is tether (USDT) nog altijd de grootste stablecoin met een marktwaarde van zo’n 82 miljard dollar. Dat is veel meer dan een theoretische limiet van 200 miljoen euro.

Een euro-variant die net zo groot is zou voor de ECB betekenen dat het gezichtsveld verliest. De ECB geeft natuurlijk de euro uit en wil zelf de touwtjes in handen hebben wat de euro betreft. Zelfs als een stablecoin een onderpand met evenveel euro’s heeft, zou dit de invloed van de ECB kunnen verminderen.

Europa is van plan om binnenkort ‘Markets in Crypto Assets Regulation’ (MiCA) regelgeving door te voeren. Het fiasco met TerraUSD (UST) en terra (LUNA) kan mogelijk de druk op dit proces opvoeren. Het fiasco geeft aan waarom sommige toezichthouders stablecoins willen reguleren. Er lopen ook discussies over het reguleren van diensten met crypto als bankenproducten.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
XRP stijgt 40% in
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

XRP stijgt 40% in
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
terra-luna-lunc-do-kwon
Terra-drama nadert einde: Miljarden-schikking leidt tot verkoop bedrijven
Zuid-Korea opent aanval op Noord-Koreaanse bitcoins
Noord-Koreaanse cryptodieven beginnen $305 miljoen te versluizen
Advertentie