Ivo Melchers Ivo Melchers
04/08/2023 11:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/08/2023 11:05

Gigantische crypto scam brengt belangrijke les aan het licht

icon-altcoins
Altcoin nieuws
crypto scam les data

Foto: Shutterstock/r.classen

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo. Vandaag de dag krijgt de spreuk steeds meer waarde, aangezien het aantal oplichtingspraktijken met de dag lijkt te groeien. Ook binnen de crypto wereld worden nietsvermoedende investeerders wat dat betreft vaak op de proef gesteld. Zo ook een man uit de Amerikaanse staat Minnesota die meer dan negen miljoen dollar verloor ten gevolge van een crypto scam.

Goed nieuws! 🎉 Bitvavo viert kerst en geeft onze lezers gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀
  • Advertentie
  • Bitvavo

Crypto oplichting op LinkedIn

Volgens een rapport van StarTribune kreeg het slachtoffer de opdracht om grote bedragen van zijn Amerikaanse bankrekening te storten op rekeningen bij andere banken. De fondsen zouden vervolgens geïnvesteerd worden in cryptocurrencies en er werden beloftes gedaan van enorme opbrengsten.

Het slachtoffer heeft in een tijdspan van ongeveer een halfjaar een totaalbedrag van meer dan negen miljoen dollar overgemaakt. De oplichter wist contact te leggen met de slachtoffer in kwestie via LinkedIn, een populaire online sociaalnetwerksite. De vrouw van het slachtoffer werd bovendien volledig buiten boord gehouden gedurende deze zes maanden.

Uit het politieonderzoek bleek dat de fondsen van de man in gebruik werden genomen voor de aanschaf van digitale activa. Vanzelfsprekend bevonden de fondsen zich in wallets die uitsluitend door de oplichter in beheer was. De man uit Minnesota geloofde dat hij investeerde in ‘Coinrule-web3’ en zag snel winst op zijn ‘investering’. Hiermee speelde de oplichter uiteraard in op zijn emoties en werd het verhaal een stuk geloofwaardiger als gevolg.

Hij kreeg uiteindelijk echter te horen dat er een vergoeding van 2,8 miljoen dollar betaald moest worden om de winsten in ontvangst te nemen.

Belangrijke les voor crypto investeerders

Op 15 juni waarschuwde de vrouw van het slachtoffer de politie dat haar man de afgelopen zes maanden hun beleggingsrekeningen had geliquideerd. Ze gaf aan dat haar man haar de vorige dag ‘’in paniek belde’’ en haar vertelde al hun resterende activa op te nemen om de vergoeding te betalen zodat hij zijn cryptofondsen kon verzilveren.

In het crypto nieuws kun je regelmatig dit soort verhalen voorbij zien komen. Oplichting ligt wat dat betreft altijd op de loer en investeerders zullen dan ook te allen tijde op hun hoede moeten zijn. Probeer altijd kritisch te blijven en je niet te laten misleiden door mooie beloftes.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement
Advertisement